Cheføkonom: Æg- og fjerkræproducenterne er meget pressede

Salgsprisen er ikke fulgt med op for æg- og fjerkræproducenterne, der lige nu kæmper med at få økonomien til at hænge sammen oven på de stigende energi- og foderpriser.

Der er ingen tvivl om, at det er svært at få økonomien til at hænge sammen for æg- og fjerkræproducenterne lige nu.

Lave noteringer og stigende produktionsudgifter til strøm og foder er en skidt cocktail, og læg dertil en overproduktion af æg. 

Det har både flere producenter fortalt om, ligesom Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, kalder situationen i sektoren for økologiske æg for en "krise".

Erhvervsøkonomisk Chef i Seges, Klaus Kaiser, kan også se udfordringerne for branchen. 

- Udviklingen rammer i høj grad også fjerkræproducenterne lige nu. Det skyldes, at omkostningerne til foderkorn og energi er steget voldsomt, uden at salgspriserne er fulgt tilstrækkeligt med op, skriver  Klaus Kaiser i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Blandt andet har landmand Knud Knudsen, der sammen med sin kone er gået konkurs med deres landbrug med 36.000 økologiske æglæggere, fortalt om sine udfordringer med bytteforholdet. 

- Æg-prisen dækker kun foderomkostningerne, men ikke hønen eller udgifter til strøm og løn, som alle er steget, siger han.

Ifølge Klaus Kaiser er det også især ægproducenterne, der er hårdt ramt.

- Fjerkræproducenterne er meget pressede på grund af de stigende omkostninger. Især ægproducenterne, da priserne på æg stort set ikke har flyttet sig, mens foderpriser og el er steget kraftigt. Slagtekyllinge-producenterne har set en mindre stigning på kyllingekød, men ikke nær nok til at kompensere for stigningen i omkostningerne, forklarer han.

- Økologerne er yderligere ramt af, at de har skullet holde dyrene indenfor pga. fugleinfluenza, pointerer Klaus Kaiser.

Også næstformand i L&F Fjerkræ, Jens Skovgaard-Jensen, gjorde på årets Fjerkrækongres i februar opmærksom på den udfordrede økonomi. Her sagde Jens Skovgaard-Jensen fra talerstolen:

- Vores bytteforhold er mere end almindeligt udfordret. Jeg håber, at tallene vil rette sig i den kommende tid – ellers frygter jeg, at vi ser kolleger, der må dreje nøgle om.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle