Cheføkonom glæder sig: Antallet af konkurser i kvægbruget fortsætter med at falde

Antallet af konkurser i kvægbruget er i øjeblikket det laveste siden 2011.

2022 viste sig alt i alt at blive et godt år for landbruget målt på antallet af konkurser. Faktisk endte antallet af konkurser i 2022 med at blive det laveste antal i mere end 10 år. 

Og tillader man sig et kig i spåkuglen, ser det ud til at 2023 fortsætter den positive tendens.

I januar blev der erklæret otte virksomheder konkurs inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, og det er blot én mere end samme måned i 2022. 

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, der belv offentliggjort tirsdag.

Ligeledes er der også registeret en stigning på én konkurs, når man kigger på antallet de seneste 12 måneder - her steg antallet af konkurser fra 81 til 82 i 2023. 

En stigning som erhvervsøkonomisk chef hos Seges Klaus Kaiser kalder "udramatisk".

- Dagens tal var helt udramatiske – en stigning fra 81 til 82 på 12-måneders basis og ingen væsentlige sektorforskydninger, skriver han i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Forventningen hos økonomichefen er da også, at der ikke ligefrem vil ske en stigning i antallet af konkurser igen.

- Forventningen er fortsat, at vi vil se et lavere antal konkurser i løbet af året. Faldhastigheden vil dog aftage, og der vil komme måneder som denne, hvor det går lidt den anden vej, lyder det fra Klaus Kaiser.

Til sammenligning var der ifølge Danmarks Statistik i januar 2023 i alt 274 konkurser blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er 19,2 procent flere end i december. 

Danmarks Statistik påpeger især udviklingen i detailhandlen som afgørende for den udvikling, og beregninger viser da også, at en stor del af konkurserne den seneste tid skal findes i de større byer blandt mindre forretningsdrivende som købmænd, bagere og slagtere.

Kvægfolket på fode igen

Efter et 2022 med himmelhøj mælkepris er kvægavlerne også kommet ordentlig på fode igen efter et 2020 og 2021, hvor der var mange eksempler på konkurser hos især mælkeproducenter. 

I januar 2023 var der nul konkurser hos kvægproducenter, og det fortsætter tendensen gennem hele 2022, hvor der har været enten 0, 1 eller højest to konkurser i denne produktionsgren.

Det glæder erhvervsøkonomisk chef hos Seges Klaus.

- Højdepunktet var, at antallet af konkurser i kvægbruget fortsætter faldet, og nu er helt nede på 7 konkurser det seneste år. Vi skal helt tilbage til november 2011 for at finde et tilsvarende lavt antal, siger han.

Antallet af konkurser inden for landbrug endte som det laveste i 10 år i 2022. Du kan læse mere her.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle