Cheføkonom: Sygdom og vejret giver usikkerhed om landbrugets priser

Landbruget nyder godt af høje svinepriser og fornuftige priser på mælk og afgrøder, men risikoen for prisfald som følge af svinepest og Corona er tilstede, vurderer Seges.

Siden sommeren 2019 har prisen på svinekød været høj. Det har medført god indtjening, som svineproducenterne som tilådet især har brugt på at nedbringe gæld.

Men selvom der er udsigt til fortsat høje svinepriser, er risikoen for smittespredning og dermed et prisfald steget, efterhånden som svinepesten er rykket tættere på de danske og tyske grænser. Det skriver Seges i en pressemeddelelse om fremtidens priser i landbruget.

Tilsvarende er en anden alvorlig sygdom, Corona-virussen, en stor udfordring for udenrigshandlen og logistikken i aftagerlandene i Asien - og nu også i sydeuropæiske lande.

"Vi står overfor en betydelig risiko fra svinepest og Corona, og også det meget usædvanlige vejr bringer ekstra usikkerhed ind i vores prognoser for landbrugets priser og indtjening", siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges i forbindelse med offentliggørelsen af en ny ”Markedsvurdering for landbrugsprodukter”.

Coronavirus kan sættes sig på priser

Corona-virussen har blandt andet medført lukkede havne, ophobning af containere, hjemsendelse af ar-bejdstagere, aflyste arrangementer, færre turister og færre udespisninger i Kina og andre asiatiske lande.

Det kan påvirke importen af blandt andet fødevarer fra EU og Danmark negativt og føre til lavere priser.

"Erfaringer fra tidligere virusudbrud viser, at priseffekten ikke er varig, men når der kommer hindringer i vejen for handlen over grænserne, kan det betyde midlertidige prisfald, indtil handelsstrømmene kan genoprettes. Hvis Corona-virussen ikke inddæmmes tilstrækkeligt, kan det derfor ikke udelukkes, at det sætter sig i priserne på for eksempel mælk og svinekød. Vi er der dog ikke helt endnu", siger Klaus Kaiser.

Vejret er en joker 

Vejret er endnu en joker, som kan påvirke høsten og priserne i 2020, fremhæver Seges.

I 2018 var tørken så udbredt i Nord-vesteuropa, at det påvirkede forsyningen til markedet og førte til prisstigninger på afgrøder.

"Der er endnu stor usikkerhed om vækstsæsonen og høsten i 2020, og det er for tidligt at spå om, hvorvidt nedbøren er udbredt nok til at føre til generelle prisstigninger. Men vi ved allerede nu, at de store mængder nedbør vil medføre lavere udbytter fra en ændret afgrødesammensætning og ekstra omkostninger for land-mændene, blandt andet til omsåning", siger Klaus Kaiser.

"De mest stabile prisudsigter har mælkeproducenterne. Konsekvenserne af Corona-virussen kan midlertidigt påvirke mælkeprisen negativt, men ellers er mælkemarkedet pt. nogenlunde i balance, og den bemærkelsesværdige prisstabilitet forventes derfor at fortsætte i de kommende måneder".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle