Chefdyrlæge: Fødevarestyrelsen vil kun fakturere hele timer

Chefdyrlæge er frustreret over forhøjede gebyrer for nødslagtninger. Fødevarestyrelsen må overveje sin afregningsmodel.

Hvis det kun tager ti minutter at udfylde en attest for at kunne nødslagte et dyr, så skal landmanden ikke pålægges et honorar for en times arbejde.

Sådan lyder det fra chefdyrlæge Kenneth Krogh, LVK, i sagen om forhøjede gebyrer for mark-, nød- og gårdslagtninger.

Kenneth Krogh oplyser til landbrugsavisen.dk, at de forhøjede gebyrer kan henføres til Fødevarestyrelsens procedurer for fakturering. Her faktureres arbejde pr. påbegyndt time. I den aftale, som Fødevarestyrelsen og Den Danske Dyrlægeforening har forhandlet hjem, ligger, at besætningsdyrlægerne fortsat kan udskrive attester til blandt andet nødslagtning. Det kræver, at besætningsdyrlægerne ansættes og tilknyttes Fødevarestyrelsen som særlige vagt-embedsdyrlæger.

"Oftest så foregår arbejdet med attesterne, når vi alligevel er på bedriften. Så sætter vi et kvarter af til at lave attesten og vi kan også fortsat fakturere Fødevarestyrelsen for kun at bruge et kvarter på opgaven. Men i sin bekendtgørelse om ordningerne har Fødevarestyrelsen fastsat, at der arbejdes pr. påbegyndt time. Så bliver det hele pludselig meget dyrere for landmanden. Også fordi dyrlægens klinik skal fakturere for at udlåne dyrlægen til styrelsen. Det burde kunne gøres lidt smidigere og mere reelt", mener

Forudser dyr destrueres

Kenneth Krogh. forudser at flere landmænd vil vælge at destruere dyr, når omkostningerne ved blandt andet nødslagtning nu stiger.

"Når der ikke er økonomi i at nødslagte, bliver dyrene destrueret. Det er unødigt madspild og giver ikke mening på nogen måde. Hvor er den sunde fornuft i udmøntningen af disse regler og hvorfor gøre det så kompliceret og unødigt dyrt," spørger Kenneth Krogh.

Han frygter, at Fødevarestyrelsen overimplementerer EU-regler og hensigten hermed.

"Jeg frygter også, at denne beslutning er taget af nogen, som ikke har situationsfornemmelse og ved, hvordan tingene opstår i praksis. Det ved vi, der kører som besætningsdyrlæger, og derfor vil vi fortsat være de bedste til at hjælpe nødstedte dyr og landmænd med at udfærdige nødslagtningsattester," mener Kenneth Krogh.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle