Chefredaktør: Landbrugets troværdighed står på spil efter rystelserne fra Danbred

Hvis man havde troet, at Danbred var en lille isoleret sag om lummer ledelsesstil, kan man godt tro om igen. Det næste års handlinger på denne front vil afgøre, om landbruget kan få sin troværdighed tilbage. Sådan skriver LandbrugsAvisens chefredaktør Christian Friis Hansen.

"Da bestyrelsen i Danbred og L&Fs top i sommer hørte om den upassende ledelsesstil over for yngre kvinder fra Danbreds daværende direktør, afslører handlemønstret, at man satsede på at få sagen til at gå under offentlighedens radar. Ind under tæppet og så ellers videre i firmaets udvikling, der jo gik rigtigt godt.

Tre-fire måneder senere ved vi, at den plan gik fløjten, og måske er rystelserne endnu ikke klinget helt af.

I sidste uge tog L&Fs administrerende direktør Anne Arhnung sit gode tøj og gik med en afskedssalut, der ikke var til at misforstå: Hun havde hele tiden haft den rigtige holdning til, hvad der foregik i Danbred, men den øverste ledelse i L&F lyttede ikke til hendes råd.

Anne Arhnungs afgang var sydesalt i et i forvejen blødende sår, og tilbage står L&F og alle dets tilknyttede virksomheder og bestyrelser som klassens lumre dreng, der ikke har opdaget, at nye tider er kommet. Sådan er i hvert fald billedet i offentligheden. Hun, den retskafne kvinde, der sagde nok, da nok var. L&Fs folkevalgte de, der med hård valuta ville betale sig fra chikane og klap i numsen.

Virkeligheden er selvfølgelig mere nuanceret end det, men i offentligheden er det den kamp, der nu skal tages. Her er tingene sort-hvide.

I hele forløbet har landbruget og L&F i særdeleshed fået gevaldige buler og ridser i lakken. Muligvis er der ikke tale om en totalskade, men der er i hvert fald brug for dygtigt håndværk for i offentligheden at få etableret opfattelsen af, at der er sammenhæng mellem, hvad der står i fint formulerede personalepolitikker, og så den faktiske ageren i virkeligheden.

Efter Danbred-sagen ligger det også fast, at landbruget ikke får flere chancer for at gøre tingene rigtigt.

Hvis der ikke fremover er 100 procents sammenhæng mellem ord og handling, vil der være benhård afregning ved offentlighedens skafot, og knivsbladet er slebet.

Så den opgave, formand Søren Søndergaard på ledelsens vegne har lagt navn til skal løses, er gigantisk. Ikke alene skal kosten ud i alle hjørner, uden at der ligger noget tilbage. Hele landbrugets konstruktion har faktisk været under angreb.

Over flere omgange har eksempelvis Børsen på lederplan hæftet sig ved landbrugets indspisthed, altså det forhold, at rigtig mange personer i landbruget sidder i hinandens bestyrelser og udvalg. Man har sammenlignet konstruktionen med fagbevægelsens historiske opbygning uden at bruge ordet ’indavl’.

Med andre ord er den konstruktion, der gennem flere end 100 år har været fundamentet for landbrugets succes ikke mindst på de udenlandske markeder, nu blevet problemet, fordi det hele overvejende styres af mænd over 50 år.

Men hvis Danbred har fastslået én ting, er det, at urimelig optræden over for i dette tilfælde kvindeligt ansatte straffes benhårdt i offentligheden - især hvis man forsøger at skjule den".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle