Chefredaktør: Mange bække små kan blive til floder i Ukraine - også dem fra landbruget

Snart er det årsdag for Ruslands invasion af Ukraine, der mere end nogensinde har brug for hjælp. Danske landmænd kan give en gigantisk hjælpende hånd.

Det siges, at et af menneskets stærkeste kort i forhold til overlevelse er dets evne til at tilpasse sig.

Dette instinkt fra urmennesket har også den sideeffekt, at man kan vænne sig til ting, der burde være utålelige. På samme måde kan man blive nyhedstræt af selv gruopvækkende historier om krig og rædsel - blot man har set tilstrækkeligt mange af dem. Nyhedens interesse forsvinder. Når man uge efter uge, måned efter måned har hørt om troppebevægelser og bombardementer, trættes opmærksomheden stille og roligt.

Chefredaktørens kommentar

- er et journalistisk produkt, der skrives uafhængigt af ejer- og partiinteresser. Kommentaren er alene udtryk for skribentens holdning.

Snart er det et år siden, at Rusland invaderede Ukraine, og en vis hverdag har sneget sig ind, når det gælder vores konsumering af historier fra fronten. Livet går videre i Danevang, vi skal passe vores arbejde, markerne skal sås og høstes.

Derfor skal vi løbende mindes om, at der rent faktisk er krig på Europæisk jord, det må nemlig ikke blive hverdag.

For i Ukraine kæmper de for overhovedet at få en hverdag, og det kan vi i Danmark hjælpe dem med.
På politisk plan er det besluttet at hjælpe med blandt andet kampvogne. Senest er det kommet frem, at der i

Tyskland står et større kontingent af aflagte danske kampvogne af typen Leopard I, og selv om de ikke er topmoderne eller for den sags skyld kan rulle fra dag ét, kan de måske udgøre et vigtigt bidrag sammen med de moderne kampvogne, som Danmark også vil donere.

På det personlige plan kan vi imidlertid også gøre noget, og særligt landmænd har måske noget af værdi i gemmerne.

I denne uge er der i LandbrugsAvisen en annonce under overskriften ’Når mørket sænker sig, har man brug for sine venner’, hvor man opfordres til enten at donere penge eller som landmand at se, om man skulle have en brugt strømgenerator stående, som ikke længere gør nytte. Det vil den nemlig kunne i Ukraine, hvor strømudfald på grund af krigshandlinger desværre sker hyppigt.

Der er tale om et fantastisk initiativ, og der er indtil videre indsamlet flere end seks millioner kroner, ligesom en hel del generatorer allerede har fundet vej til Ukraine, og det var på den måde, at indsamlerne fandt ud af, at der rundt omkring på landet står en del af disse brugte nødstrømsanlæg.

Så måske du som landmand skulle slå to fluer med ét smæk: Hjælpe mennesker i nød samtidig med, at du får ryddet op i gemmerne.

Her på LandbrugsMedierne har vi ingen nødstrømsanlæg stående, men annoncen har vi ikke taget penge for, og på den måde kan vi yde et beskedent bidrag til de trængte ukrainere.

Vi håber, at vi ved at rette opmærksomhed på denne indsamling kan få alle brugbare og aflagte anlæg aktiveret i Ukraine, og som indsamlerne lidt omskrevet siger: Det gør ikke noget, at anlæggene ikke er af nyeste dato. Faktisk er de ofte lidt nemmere at reparere under de forhold, der nu engang gør sig gældende i Ukraine.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle