Chokeret landmand efter brand i presser: "Det kunne være gået helt galt"

Landmand Henning Have måtte handle hurtigt, da hans presser brød i brand tæt på en granplantage.

Det kunne være gået meget værre end det gjorde, da der lørdag aften på Nordbæk Landbrug i Egtved, gik ild i den presser som ejer Henning Have kørte med, da han var ude for at presse det sidste vårbyghalm. 

"Jeg har vel kun en times arbejde tilbage, da jeg opdager, der er ild i presseren - og så var det med at handle hurtigt", siger Henning Have.

Derfor hoppede han hurtigt ud af traktoren for at spænde presseren fra.

"Det skulle jo gå stærkt, så ilden ikke også fik fat i traktoren. Det var virkelig ubehageligt at stå og spænde fra, imens den stod i flammer. Ilden var også begyndt at have fat i stubmarken og nogle af de baller, jeg lige havde presset", siger han. 

Naboen kom til undsætning

Heldigvis havde Henning Haves nabo set røgen fra sin bopæl, og kom ham til hjælp.

"Min nabo Flemming havde taget to slukkere med, og kom susende ud til mig på sin ATV. Han kunne godt se, at den var gal", siger Henning Have.

Henning Have havde også selv en slukker med i marken, og sammen gik de to mænd i gang med at holde ilden i skak, indtil brandvæsnet ankom.

"Marken ligger lige op til en stor granplantage på 30 - 40 hektar, hvor der også er ejendomme, så vi kæmpede for at ilden ikke skulle nå derhen. Det lykkedes os heldigvis at holde ilden i skak, indtil brandvæsnet kom frem, men der var den også kun 15 meter fra skoven. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor galt det kunne været gået", siger han og er meget taknemlig for brandvæsnets indsats.

"De er alle frivillige brandmænd og de skal virkelig have stor ros. De var her inden for otte minutter og fik hurtigt overblik over situationen", siger Henning Have.

Slap "billigt"

Imens brandfolkene gik i gang med slukningsarbejdet kom Henning Haves kone også ud i marken. Det er hende, der har taget billede af Henning Have, der bekymret står og ser til.

"Jeg havde selvfølgelig ringet til hende, og hun havde også set røgen, så hun var selvfølgelig bekymret. Vi passede vores to børnebørn, så de måtte med i bilen. De er heldigvis så små, at de ikke forstår situationens alvor", siger Henning Have. 

Slukningsarbejdet tog cirka to timer, og bagefter kunne Henning Have gøre skader op.

"Presseren udbrændte totalt, men ilden nåede kun at tage 10 af de 150 baller, der stod presset på marken, så jeg har virkelig været heldig. Man har efterfølgende fundet ud af, at det var en flintesten, der sad i klemme, der var årsag til branden, da den højst sansynligt har lavet gnister", siger Henning Have.

HavDe taget alle forholdsregler

Da ilden var slukket og brandvæsnet var kørt, tog Henning Have hjem til sin kone og børnebørn.

"Jeg var noget rystet, så det var meget rart at komme hjem og tale lidt med nogen. Det var virkelig en dum oplevelse. Jeg syntes jo, jeg havde taget alle mine forholdsregler. Jeg holder presseren ren og har altid slukningsudstyr med i marken, men alligevel gik det galt. Heldigvis har både forsikringsselskabet og teknikeren bekræftet, at jeg ikke kunne have gjort mere. Shit happens!", siger han og fortæller, at han én gang tidligere har oplevet brand i høsten.

"Jeg har prøvet det for mange år siden, og der var det også en presser, der gik ild i. Når man står i situationen, så handler man bare, men jeg vil da ikke udelukke, at den tidligere oplevelse måske var medvirkende til, at jeg handlede, som jeg gjorde, siger han. 

Henning Have driver Nordbæk Landbrug, hvor han har 35 Hereford kvæg, 60 hektar skov og 160 hektar med byg, rug og græs.

Han blev i dagene efter branden færdig med at høste, og den landmand, han sælger halm til, kom og pressede resten af halmen for ham. Men oplevelsen slipper han ikke lige med det samme.

"Høst er ikke kun mad i marken og hygge. Sådan noget her sker desværre også", siger Henning Have. 

Med det indsendte foto deltager Henning Have i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst' .

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

 

  

 

 

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle