Chokeret L&F-formand om nye IT-problemer: Helt uforståeligt

L&F-formand kalder det uanstændigt, at der nu igen er problemer med Landbrugsstyrelsens IT-systemer, når det kommer til de vigtige minivådområder.

Han ved næsten ikke, hvad han skal sige, da LandbrugsAvisen forelægger Landbrug & Fødevarer-formand Martin Merrild, at der nu igen er bøvl med minivådområderne og Landbrugsstyrelsens IT-system.

Et manglende skema betyder nemlig, at de, der byggede minivådområder i efteråret og foråret, pt. ikke kan melde deres minivådområder klar og få de penge, de er berettiget til.

Landbrugsstyrelsen forventer, at skemaet er klar til november, hvorefter 90 procent af sagerne vil være færdigbehandlet indenfor 180 dage. 

"180 dage!? Det er jo seks måneder", lyder reaktionen fra formanden, der forsætter:

"Det er helt uforståeligt for mig, at de her problemer kan fortsætte, og vi skal blive ved med at være til grin".

uanstændigt

Der er indtil nu kørt tre ansøgningsrunder for minivådområder - 2018, 2019 og 2020.

Alle tre runder har været problemfyldte med enten IT-problemer eller ting, der skulle ændres for, at ordningen kan køre efter hensigten.

"Igen og igen bliver landbruget bebrejdet for ikke at gøre nok for kvælstofreduktionen, og igen og igen skal vi høre erkendelser og beklagelser fra ministre, der lover, at det bliver bedre. Det er bare smadderærgerligt", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Især fordi vi vitterligt har fået ændret nogle ting, så ordningen er blevet bedre. Det er fantastisk, at man får halvdelen af pengene upfront, og at man kan bruge landmåler til at sikre, at anlægget er korrekt bygget. Samtidig har interessen for minivådområder løbende været rigtig god fra landmændenes side".

"Og så kommer der igen et problem. Det er helt uforståeligt og uanstændigt".

sikker på, at det bliver løst

Formanden appellerer til, at landmændene alligevel fortsætter det gode arbejde og den fine interesse for minivådområderne, og han mener også, at skiftende ministre har keret sig om problemerne.

"Jeg har ikke mødt en minister, der har bagataliseret det her. Jeg har oplevet, at man har været virkelig træt af det her og gerne vil gøre det bedre", siger Martin Merrild og fortsætter:

"Derfor må det heller ikke forhindre, at vi kører på med minivådområderne. Så må jeg sætte min lid til, at ministeren og ledende embedsmænd får det her løst. Det er jeg sikker på, at det gør".

Faktaboks

Her er alle IT-problemerne med minivådområder:

  • Februar 2018: Efter Landbrugspakkens vedtagelse i 2016 kan man første gang søge om at etablere minivådområder. 
  • Februar 2019: Minister Jakob Ellemann-Jensen (V) skælder i Berlingske ud på landbruget for at have leveret for lidt på kvælstofreduktionen, selv om Landbrugspakkens mål er sat til 2021.
  • April 2019: I en måned har det ikke været muligt at indsende ansøgninger om minivådområder pga. IT-problemer i Landbrugsstyrelsen. Efter skældud fra minister Jakob Ellemann-Jensen kommer systemerne op at køre.
  • Maj 2019: Landbrugsstyrelsens sagsbehandling af minivådområder står stille et halvt år pga. nye problemer med IT.
  • September 2019: De allerførste minivådområder fra 2018 er nu blevet bygget, men dumper alle i Landbrugsstyrelsens rigide kontrolsystem. Kontrollen bliver ændret 5. december samme år, og de dumpede anlæg får en ny chance.
  • Februar 2020: En rapport fra Miljøministeriet slår fast, at landbruget kun når 62 pct. i mål med de frivillige indsatser.
  • August 2020: For anden gang forlænger Landbrugsstyrelsen ansøgningsrunden for minivådområder 2020. Første gang, fordi der var fejl i et kort leveret af Aarhus Universitet. Anden gang, fordi styrelsens IT-system giver problemer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle