Først på året var en colombiansk delegation i Danmark til sidste del af det officielle fem-årige samarbejde.
Af Jens Juhl Eriksen, chefredaktør, L&F
En af deltagerne var Jeffrey Fajardo Lopez, som er Executive President for Porkcolombia, en organisation der repræsenterer colombianske griseproducenter.
- Samarbejdet mellem Danmark og Colombia har været stærkt. Sammen har vi udført mange aktiviteter over de seneste fem år, der har styrket colombiansk griseproduktion med tekniske og veterinære løsninger. Vi har lært meget om biosikkerhed og diagnostik og øget vores producenters evne til at håndtere forskellige sygdomme, forklarer han.
Men det er ikke kun sygdomme og teknisk viden, der er vigtig.
- Vi vil meget gerne fortsætte samarbejdet, især inden for ledelse, forretning og marketing, hvor vi har meget at lære. Vi har brug for bedre samarbejder mellem producenter, erhvervsskoler og myndigheder. Målet for os er at eksportere mere grisekød til latinamerikanske lande og måske asiatiske lande. Vi ved, Danmark er storeksportør. I er et godt eksempel at følge på mange områder, understreger Jeffrey Fajardo Lopez.
Et konkret resultat af arbejdet er et veterinært laboratorium i Colombia, bygget op efter dansk forbillede med L&F’s laboratorium i Kjellerup som inspiration.
Reducere antibiotikaforbrug
Det internationale center ICARS (International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions) med hovedkontor i København er en central aktør i arbejdet med det nye laboratorium. Herfra fortæller veterinærrådgiver Kristina Osbjer, at ICARS-projektet specifikt har handlet om at give colombianske griseproducenter evnen til at påvise smitstoffer, som giver sygdom, og etablere en effektiv diagnostik og sygdomsbehandling i besætningerne. Det overordnede formål med alle de projekter, som ICARS støtter fagligt og økonomisk i lav- og mellemindkomstlande, er at reducere og gøre brugen af antibiotika mere effektiv og derved reducere forekomsten af antibiotikaresistens.
- For eksempel arbejder vi i et andet projekt med, at smågrise øger deres indtagelse af råmælk i høj kvalitet for at forbedre immunsystemet og reducere diarré – uden behov for antibiotika. Det er både billigere og nemmere, og smågrisene tager tilmed hurtigere på i vægt. Det er ren win-win for de colombianske producenter, siger hun og fortsætter:
- Vores projekter i Colombia har erhvervsorganisationen Porkcolombia som hovedsamarbejdspartner. Dette er en stor fordel, da de ligesom L&F repræsenterer en meget stor del af landets griseproducenter. Resultaterne fra vores projekter kan derfor hurtigt og effektivt kommunikeres videre til landets griseproducenter.