Concito: Vi skal lave klimatiltag, der inspirerer verden

Danmark skal klimaeffektivisere sin husdyrproduktion, så det vækker opsigt og får andre lande til at følge med, mener Michael Minter, programleder i Concito.

Hvis danske husdyrproducenter kan producere klimaeffektivt, er der legitimitet til at producere husdyr i Danmark. Sådan lød det fra Michael Minter, programleder i tænketanken Concito i en debat arrangeret af Dansk Vegetarisk Foreningen på Folkemødet på Bornholm.

Man skal ikke tage fejl. Michael Minter er ikke vild med en stor husdyrproduktion, men når politikerne fokuserer på klimaet, er det vigtigt, at de gør noget, der batter. Og det, der batter noget, er at få reduceret danskernes forbrug af kød, og hvis Danmark klimaeffektiviserer sin produktion på en måde, så andre lande følger efter.

Halvér husdyrproduktion

Opskriften fra Kristian Sloth, landbrugsrådgiver hos Greenpeace, var noget mere vidtgående.

”Hvis vi halverer antallet af køer i Danmark, reducerer det Danmarks klimaregnskab med seks mio. ton CO2. Det vil give en kolossal effekt på klimaet og der vil stadig være mange dyr tilbage”, argumenterede han.

Han lagde ikke fingrene imellem i forhold til landbruget.

”Dyrene emmer klimagasser ud konstant. Vi skal fravriste vores land fra landbruget. Hver gang der går en svinefarm konkurs, skal den opkøbes af fonde, dyrene skal fjernes og jorden lægges om”, sagde han.

Verdens klimaregnskab

Problemet med Greenpeaces opskrift var ifølge Michael Minter, at det mest gavner det danske klimaregnskab, men ikke nødvendigvis klimaet. Han pegede på, at produktionen vil flytte til andre lande, hvis Danmark reducerer husdyrproduktionen og henviste til de såkaldte lækageeffekter. En rapport fra de miljøøkonomiske vismænd viste, at hvis Danmark reducerer udledningen af hvad der svarer til én mio. ton CO2 inden for landbrugsområdet, stiger de udenlandske udledninger med, hvad der svarer til omkring trekvart mio. ton CO2. En dansk reduktion får altså kun en effekt på cirka 25 procent af det, vi reducerer udledningen med. På specifikke områder kan udledningen ligefrem stige.

Kristian Sloth savnede bevis for, at dansk landbrug er mere klimaeffektive end andre lande mens Michael Minter understregede, hvor vigtigt det er at inspirere andre lande.

”Jeg er ikke sikker på, at brasilianerne vil lade sig inspirere, hvis vi halverer vores husdyrproduktion, gu’ vil de ej. Men hvis vi effektiviserer produktionen eller viser, at en mere plantebaseret kost er lækker, er der chance for, at de vil lade sig inspirere”, sagde han.

Spise mindre kød

Mere enige var de to om, at danskerne skal spise mindre kød end i dag, men at mange savner inspiration.

”Forbruget skal 75-90 procent ned, men det kræver dannelse. Martin Merrild siger, at der er mange i verden, der er ufrivillige vegetarer, fordi de ikke har råd til kød. Jeg siger, der er ufrivillige kødspisere. Det er et stort dannelsesprojekt”, sagde Michael Minter.

Dyre grønsager

Eva Beyer Paulsen, forkvinde for Vegetarisk Ungdom, pegede på, at det er problematisk, at det er dyrere at være vegetar end kødspiser. Hun foreslog, at politikerne fjerner momsen på grønsager.

Det er dog ofte afvist af politikere som svært, hvilket irriterer Kristian Slot gevaldigt.

”Jeg får lidt lange nosser, når de siger, at det ikke rigtig kan lade sig gøre at ændre moms og afgifter. Nu kan man pludselig alligevel, når det gælder cigaretter, så kan man også med andet. I halvfjerdserne kunne man forbyde os at køre bil om søndagen, fordi olien var dyr. Men i dag kan man ikke gøre det for at gavne klimaet”, sagde han og efterlyste en sammenhæng.

Pas på retorik

Grundspørgsmålet i debatten var, hvad politikerne skal gribe fat i, for bremse klimaudviklingen. Og efter debatten gav Kathrine Olldag, nyvalgt radikal MF’er sig til kende.

”I kommer ikke langt med mig, og jeg er endda selv vegetar og vil klimaet det godt. I bliver nødt til at finde en retorik, der ikke hamrer løs på landbruget og I må skille klima og dyrevelfærd ad. I er meget et storby- og venstrefløjsfænomen. Der hvor jeg bor er pølsehorn stadig den foretrukne teenagespise. I må vise, at grønsagerne er så lækre, at man ikke kan komme uden om”, sagde hun.

 

Rettet: Det var Kathrine Olldag fra de radikale, der blandede sig i debatten og ikke Katrine Robsøe, som LandbrugsAvisen tidligere skrev. Der er to nyvalgte "Katriner" hos de radikale. LandbrugsAvisen beklager fejlen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle