Corona koster fødevaresektoren milliarder i tabt eksport

Coronakrisen betyder, at den danske landbrugseksport formentlig vil falde mellem 4,5 og 9 mia. kr. i forhold til sidste års rekord.

Landbrug & Fødevarer nedjusterer nu kraftigt forventningerne til eksporten i 2020. Samlet set regner man i organisationen med, at coronakrisen vil betyde et tilbageslag på mellem 4,5 og 9 mia. kr.

Dermed kommer de seneste års uafbrudte stigning i eksport til at opleve et dyk, der altså nedjusterer de forventninger, man havde i begyndelsen af året, hvor man spåede en ny rekord på 180 mia. kr.

I stedet lander man nu under niveauet fra 2019 og på omkring 160-165 mia. kr.

"Men der er stor usikkerhed på tallene, og derfor kan vi ikke sige ret meget med sikkerhed. Det er helt uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske de næste måneder og resten af året", siger cheføkonom Frank Øland, L&F.

"Sådan helt overordnet kan man glæde sig over, at faldet ikke er større. Det skyldes, at de to første måneder af 2020 bød på meget høje priser på især grisekød", siger Frank Øland.

Corona satte prop i eksportrekord 

I 2019 eksporterede fødevareklyngen, som er den pose blandende bolsjer, der udgøres af eksporten af alt fra griskød og mælkeprodukter over minkskind og fisk til avanceret, landbrugsrelateret maskinteknologi, for sammenlagt 170 mia. kr.

Ved indgangen af 2020 lå eksporten på et højt niveau. Fremgangen var på 2,6 mia. kr. efter de første to måneder af årets svarende til en stigning på 10 pct.

På det tidspunkt spåede man, at rekorden fra 2019 ville blive markant overgået i år. Hvis alt gik vel, ville man ende på 180 mia. kr. for den samlede eksport - 10 mia. kr. mere end i 2019. Men den udvikling satte coronakrisen altså en prop i.

I runde tal udgør eksporten fra fødevareklyngen omkring en fjerdedel af den samlede danske vareeksport.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle