Corona rammer landbruget - 14 mia. kr. mindre i eksport end ventet

Coronakrisen har ramt landbrugseksporten. Alle spekulationer om ny rekord er forduftet.

Samlet set har coronaen kostet den samlede fødevareeksport 5,2 mia. kr. indtil nu. Hvis eksporten året ud fortsætter på samme niveau, så er der tale om en samlet nedgang på hele 14 mia. kr mod de tårnhøje forventninger, man havde i begyndelsen af året.

Det er L&Fs cheføkonom Frank Øland, der har nærstuderet eksporttallene fra hele fødevareklyngen og sammenlignet med det billede, man tegnede tilbage i februar. Dengang lød skønnet for eksporten på 180 mia. kr. og en ny rekord. Dette tal er nu nedjusteret til omkring 166 mia. kr., som er i samme størrelsesorden som eksporten i 2017 (167 mia. kr.) og 2019 (170 mia. kr.)

"Desværre rammer en stor del af nedgangen i eksportindtægterne direkte ned på erhvervets bundlinje, da der i høj grad er tale om lavere priser på blandt andet gris eller minkskind, der skulle have været solgt, men nu ligger på lager", forklarer Frank Øland.

Kanonstart fuser ud

Året startede ellers godt med fulde ordrebøger for mange danske fødevarevirksomheder og det er da også vigtig at understrege, at eksporttabet på 14 mia. kr. er sammenlignet med, hvor godt det kunne have gået, hvis udviklingen havde fortsat sin himmelflugt.

"Men de økonomiske konsekvenser af coronakrisen for fødevareklyngen er alvorlige. Krisen har medført markant lavere efterspørgsel og betydelige prisfald – især på eksportmarkederne", siger Frank Øland.

I årets første tre måneder gik det forrygende og i hver af månederne lå eksporten godt 1 mia.kr. højere end sidste år. Så ramte Coronakrisen og billedet ændrede sig brat. I maj, hvor krisen toppede, lå eksporten i stedet 2,2 mia.kr. lavere end sidste år.

Grise, mink, maskiner

Det er især eksporten af minkskind og grise, der er hårdt ramt. Årets første pelsauktion blev aflyst og de efterfølgende digitale auktioner gav kun et beskedent salg. Samlet set er eksporten faldet to mia. kr. til blot 0,4 mia.kr. i de første fem måneder af året.

Grisene er ramt af et betydeligt prisfald. Før coronakrisen for alvor blev en realitet var forventningen knap 14 kr. i snit for året. Hvis det antages, at det nuværende prisniveau er uændret resten af året vil det samlede tab være 3,1 mia. kr. for hele 2020 i forhold til en situation uden COVID-19.

I agroindustrien blev produktionen i første omgang holdt oppe af ordrer modtaget før krisen. Nu melder næsten halvdelen af virksomhederne imidlertid om en omsætningsnedgang på mere end 25 procent.

Faktaboks

  • Eksporten fra fødevareklyngen er en blandet landhandel af alt fra mælk, ost og smør, kød fra grise, kalve og kyllinger til skind, fisk og skaldyr, maskiner og avanceret teknologi.
  • Covid-19 ramte for alvor eksporten fra april. Hvor eksporten i hver af årets første tre måneder lå cirka en mia. kr. højere end sidste år, lå eksporten i april 1,1 mia. kr. lavere og i maj hele 2,2 mia. kr. lavere end i samme måned sidste år. Denne nedgang skyldes alene covid-19. 

Emneord

coronavirus , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle