Dårlig kvalitet og beliggenhed: Britisk mejeri opsiger 34 landmænd

Farvel og tak. Britisk mejerikoncern opsiger en stribe landmænd i "forårsrengøring".

34 britiske mælkeproducenter har nu et år til at finde sig et nyt mejeriselskab at levere mælk til, efter at Müller-koncernen for nylig har opsagt den gensidige kontrakt.

Blandt årsagerne til at sige farvel og tak for samarbejdet er ifølge den normalt velunderrettede britiske mælkepris-analytiker Ian Poptter en række faktorer. Især skulle for lav mælkekvalitet eller problemer med at have ordentlige standarder på mælkebedrifterne stå for en hel del tilfælde.

"Nogle er rapporteret til at have modsat sig at engagere sig i Müllers dyrevelfærdsprogrammer og nogle skulle have opført sig som om de kunne tillade sig at producere mælk, som de vurderer passende", beretter Ian Potter i sit seneste nyhedsbrev til de britiske mælkeproducenter.

Derudover skulle enkelte af de 34 mælkeproducenter, der i gennemsnit står for en årlig produktion på 1,2 mio. liter hver, eller omtrent 40 mio. kg. totalt, være opsagt, fordi de er for små målt i indvejning eller ligger på geografisk dyre steder at indhente mælken.

Storbritannien har i modsætning til Danmark en længere række af store og mindre mejerier, ofte privatejede, hvor landmændene er på kontrakt. Der er et stort gab mellem de bedst betalte mælkeproducenter, der ofte producerer på meget definerede vilkår til brandede private label mælketyper - og de landmænd, der må sælge deres mælk til mejerier til op til 20 procent lavere priser.

Ian Potter påpeger, at listen af britiske mejeriselskaber, der vælger at opsige kontrakter med mælkeproducenter lige nu bliver længere og længere og kalder det en "forårsrengøring".

Arla er Storbritanniens største mejeriselskab med omtrent 2.500 mælkeproducenter, der primært er andelshavere, samt en mindre række af kontraktleverandører. Selskabet har de seneste år haft lukket for optag af nye andelshavere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle