Døde vildsvin skyllet i land på Ærø: Bliver ikke undersøgt

På tre dage er hele fire døde vildsvin skyllet op på strandene på Ærø. Ekstremt, lyder det fra styrelse.

På kun tre dage - fra i søndags og til tirsdag - er hele fire, døde vildsvin skyllet op på strandene på Ærø.

Det skriver TV2Fyn, der beretter, at Fødevarestyrelsen i to omgange har sendt mandskab med særlige bodybags - eller svine-ligposer om man vil - for at fjerne de døde dyr.

Ifølge chefkonsulent ved Fødevarestyrelsens Dyresundhedskontor Stig Mellergaard er det langt fra normalt, at der sådan skyller flere dyr op på de danske strande. Han anslår, at der normalt er et eller to tilfælde årligt og kalder det "ekstremt" med fire tilfælde på tre dage.

Undersøges ikke for svinepest

Det fynske medie beretter endvidere, at vildsvinene køres direkte til forbrænding på Daka - og altså ikke bliver undersøgt for diverse sygdomme; herunder den frygtede afrikanske svinepest, der de seneste måneder har hærget både i Europa og i Asien med store økonomiske og dyresundhedsmæssige følger.

"For vores vedkommende skal de bare væk, så de ikke smitter, hvis de ellers er syge", forklarer Stig Mellergaard.

Han vurderer, at dyrene næppe er danske, men derimod er skyllet med havstrømme fra Polen eller Tyskland. Og undersøgte myndighederne dyrene og fandt dem døde af sygdom, ville man stå med et forklaringsproblem, mener han.

"Vi undersøger den ikke for afrikansk svinepest, for hvis den har det, betyder det, at vi har et udbrud. Og vi kan ikke forklare udlandet, at det ikke er dansk", lyder forklaringen fra chefkonsulenten til TV2Fyn.

Forleden viste en beregning fra Fødevarestyrelsen, at et udbrud af afrikansk svinepest på dansk jord vil koste mindst 2 milliarder kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle