'Døgnåbent' i hønsestald: Målet er at vise så høj grad af åbenhed som overhovedet muligt

Mandag starter 30 dages livestream fra livet i en typisk, dansk skrabeægsstald på www.hønsestalden.dk.

Landbrug & Fødevarer Fjerkræ holder fra i dag 2. oktober og måneden ud ”døgnåbent” hos cirka 18.000 skrabehøner i en stald på Fyn.

Det sker på hjemmesiden www.hønsestalden.dk, hvor du via et kamera inde i stalden kan følge hønernes liv, i nogle af de første uger efter at de er begyndt at lægge æg.

Det fortæller Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Kameraet i stalden dokumenterer skrabehønernes daglige liv og rutiner. Initiativet er en del af branchens bestræbelser på at fremvise produktionen med åbenhed og omtanke for hønernes sundhed og velfærd, som næstformand for Landbrug & Fødevarer Fjerkræ, Jens Skovgaard Jensen, påpeger.

På grund af strenge hygiejnekrav og risikoen for sygdomme som salmonella og fugleinfluenza, er fysisk adgang til skrabeægsstalde begrænset.

Ikke for sjov

Livestreamingen er ikke bare for sjov, der er et klart formål, forklarer Jens Skovgaard Jensen

- Vi er ret stolte af vores produktioner og vi vil egentlig rigtig gerne vise frem og fortælle om produktionen. Selvom nogle producenter deltager i Åbent Landbrug og inviterer lokale skoleklasser indenfor, så bliver vi som branche nogle gange skudt i skoene, at vi er lukkede. Derfor åbner vi nu virtuelt og håber, at mange vil se med og stille spørgsmål, siger han og fortsætter:

- Målet er at vise så høj grad af åbenhed som overhovedet muligt og vise de faktiske forhold i stalden, så danskerne kan få et reelt billede af den danske skrabeægsproduktion. Vi ved, at mange har forskellige forestillinger om, hvordan en moderne ægproduktion foregår. Nogen forestiller sig, at det er mere idyllisk end det er. Andre det modsatte. Vi håber, at livesendingen kan være med til at nuancere forestillingen. 

Konkret er det skrabeægsproducenten Henrik Pihl Winterø, Aalundgård, der sender fra en af sine stalde på Fyn og han ser frem til at invitere indenfor. 

- Det er en genial mulighed, hvor folk i alle aldre kan 'besøge' stalden uden at bringe smitte ind til hønerne, så de bliver syge, og uden at skabe uro i stalden, så de bliver utrygge eller stressede. Mine medarbejdere og jeg kan hermed fortsætte med at passe mine høner, som vi plejer, siger han. 

- Det, man kan opleve her, er langt fra det typiske billede af fem høns i en baghave. Det her er en professionel ægproduktion med alt, hvad der hører til af professionel pasning, fodringsudstyr, automatik, teknik og størrelse, og det glæder vi os til at vise frem, siger Henrik Pihl Winterø.  

Livestreamingen starter i dag mandag den 2. oktober og slutter tirsdag den 31. oktober. Hønerne kan i hele perioden opleves via livestreamingen på hønsestalden.dk. Kameraet sidder, så man både kan se hønerne bevæge sig rundt i etagesystemet, støvbade på gulvet og gå ind i redekasserne, når de skal lægge æg. 

Inspireret af kyllinger

I februar 2022 sendte branchen live fra en slagtekyllingeproduktion for at give et indblik i dansk, konventionel produktion af Ross 308-kyllinger.

I 35 dage kunne man på kyllingestald.dk følge cirka 32.000 kyllingernes liv på Solveig Nørmarks gård i Vestjylland via en livestream, der sendte 24 timer i døgnet. Det åbnede branchens øjne for, at det her var en smart måde at invitere indenfor uden at sætte dyrenes sundhed og velfærd på spil.

Solveig Nørmark og hendes mand åbnede  deres produktion og fik sat kameraer op i stalden, for at følge kyllingernes vækst døgnet rundt. 

Solveig Nørmark ville gerne være med til at punktere nogle myter og derfor meldte hun sig selv frivilligt til at få sat kamera op i stalden.

Efterfølgende fortalte hun til LandbrugsAvisen at hun ofte bliver genkendt på gaden. 

- Der er mange, der kommenterer på det, når jeg møder dem. Men jeg har simpelthen ikke mødt nogen, der har sagt noget negativt, kun en masse der har bakket op og sagt, at det er et godt initiativ, fortalte Solveig Nørmark i marts 2022.

- Vi er altid gået ind for at fortælle om, hvordan produktionen foregår, og det her var en god mulighed, fortalte hun dengang til LandbrugsAvisen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle