Da generationsskiftet gik i vasken droppede Jesper at være landmand: "Jeg er glad for, jeg sagde stop"

Hvor går man hen, når drømmen om at blive selvstændig brister? 40-årige Jesper Kviesgaard var fra 2010-2019 medejer af en svinegård, men solgte sin andel, da et generationsskifte gik i vasken. Nu er han i stedet produktions-specialist i svinefoder hos Danish Agro.

Hvorfor har du droppet at være landmand?

- Jeg har altid drømt om at være landmand og har arbejdet på landbrug, siden jeg var 15. I 2010 købte jeg mig ind i et I/S med 20 procent. På det tidspunkt havde jeg allerede arbejdet der i 10 år. Planen var, at jeg skulle overtage resten af gården i et generationsskifte. Men da det kom til stykket, ville banken ikke være med.

Hvad var det helt præcist, der gik galt?

- Vi havde en god virksomhed med høj produktivitet og tjente penge i de fleste år. Men anlægget var nedslidt, og der skulle investeres i fremtiden med bl.a. en ny farestald og udvidelse fra 550 til 1.000 søer. Det ville banken ikke være med til dengang i 2013-2015.

Prøvede I andre muligheder?

- Banken præsenterede mig efterfølgende for nogle forslag. Bl.a. forskellige konkursejendomme, som jeg skulle købe og lade indgå i det I/S, vi havde. Det var ejendomme, som banken selv gerne ville af med. Men det var nedslidte bedrifter, som jeg ikke kunne låne til at modernisere. Da jeg ikke kunne få hele pakken, sagde jeg stop. Og så solgte jeg min andel af I/S’et til ejeren i 2019. Det kunne lade sig gøre, fordi bedriften havde en stærk økonomi.

Hvad mener du med, at du ikke kunne få hele pakken?

- Jeg kunne få lov til at overtage en ejendom og få gæld på mange millioner uden udsigt til rigtigt at forny produktionen. Jeg syntes ikke, der var en fremtid i, at jeg skulle slide mig selv op i en utidssvarende bedrift.

Er du ked af, at din drøm om at være selvstændig landmand ikke blev til noget?

- Den første løsning i det oprindelige I/S var den rigtige løsning. Jeg har været ked af, at generationsskiftet ikke blev til noget. Det er lang tid at bruge 10 år på en drøm, som så ikke kan lade sig gøre. Men i dag er jeg bare så glad for, at jeg ikke gik med til nogle af de andre forslag, banken kom med. Så ville jeg have stået med mange millioner i gæld og ikke noget at modernisere for. Det havde løst nogle problemer for banken, men skabt en masse udfordringer for mig.

Du har altid gerne villet være landmand og må opgive efter 25 år. Hvad tænkte du, da drømmen ikke blev til noget?

- Min kone sagde til mig, om jeg ikke skulle tage at finde på noget andet at lave. Vi ville gerne blive omkring Hadsten, men ellers var alt i spil.

Og hvad laver du nu?

- Min rådgiver i Danish Agro spurgte, om jeg ikke ville have job som produktspecialist i svinefoder. Det sagde jeg ja tak til.

Er det, fordi det lugter lidt af gris at handle med grisefoder?

- Jeg kunne nok ikke finde mig til rette i et almindeligt kontorjob. Nu kommer jeg ud og snakker med landmænd tre-fire gange om ugen. Jeg kan bruge al den viden og erfaring, jeg har fået med at passe grise i 25 år. Det er perfekt.

Fortæller du, at du selv har været landmand, når du er ude?

- Ja, det kommer vi tit til at snakke om. Det er ingen hemmelighed. Jeg er heller ikke flov over, at det ikke lykkedes for mig, og i erhvervet kender alle kun alt for godt udfordringerne med generationsskifter.

Hvordan bliver du modtaget af landmændene?

- De vil gerne høre, hvorfor jeg valgte at stoppe som landmand.

Har du været ude for, at nogen har set skævt til dig, fordi dit generationsskifte gik i vasken?

- Aldrig. Alle landmænd kender jo problematikken om generationsskifte, og det vil de gerne snakke om. Det er et kæmpe tema. Men der er ikke nogen, der ser ned på dem, der ikke lykkes med det. Der kan være nogle, der joker med, at jeg nok skal tilbage og være landmand.

Hvad svarer du dem så?

- At det ikke er min plan. Jeg er glad for jobbet her og har købt et lille landbrug på 15 ha og kender også landmænd, der gerne vil have hjælp en gang imellem. Det passer mig godt.

Du har vel hørt på en masse salgssnak som landmand og nogle gange tænkt dit. Hvordan er det at stå på den anden side og skulle prøve at sælge noget til en landmand?

- Jeg synes mest, at det er en kæmpe fordel, fordi jeg rent faktisk ved noget om, hvad der sker i en grisestald. Jeg ved, hvad jeg snakker om, og det kan landmændene mærke. Især fordi jeg også ved, hvor vigtig økonomien er. Det har de respekt for.

Ser du anderledes på landmænd, nu hvor du er kommet om på den anden side af skrivebordet?

- Landmænd er lige så forskellige som alle andre. Men jeg kan faktisk godt blive overrasket over, hvor kreative mange er. F.eks. når det kommer til at få skruet et generationsskifte sammen. Måske kunne mit eget generationsskifte være gået anderledes, hvis vi havde tænkt mere kreativt.

Har du et godt råd til at andre, der skal se sig som efter et andet erhverv end landbrug?

- Min erfaring er, at der er brug for det, man kan som landmand. Jeg har selv fået et godt arbejdsliv og er glad for det, jeg laver. Det håber jeg kan inspirere andre.

Faktaboks

Jesper Kviesgaard

  • 40 år og bor med sin familie på et landbrug på 15 ha i østjyske Hadsten.
  • Fra 2010-2019 medejer af en svineejendom med søer og slagtesvin.
  • Sælger sin andel i 2019.
  • Fra marts 2019 produktspecialist i svinefoder hos Danish Agro. Arbejdet består i at rådgive og sælge. Salgsdelen har han lært internt og på kurser.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle