DanAvl-konkurrenter på vej

24 besætninger, som har valgt at stå uden for DanAvl, er i færd med at etablere konkurrenter til DanAvl inden for svinegenetik.

Den ene af de 24 besætninger, Møllevang Avlscenter ved Vejen, ejet af Niels Pedersen, meldte for kort tid siden ud, at han planlægger et samarbejde med PIC fra 1. juli 2018.

Han har ikke efterfølgende ønsket at uddybe, hvilke avlsmæssige ændringer skiftet fra DanAvl til PIC får for hans kunder.

Møllevang meldte sig ud af DanAvl pr. 30. juni 2017 og er derfor et skridt længere fremme i sin løsrivelse end de øvrige 23 besætninger, der er bundet af en konkurrenceklausul indtil udgangen af 2018.

»Derfor er det også meget begrænset, hvad vi kan melde ud«, lyder det fra Jan Rodenberg, Kollund Avlscenter, der er en af de besætninger, der ikke har tiltrådt det nye DanAvl.

På vej i nyt samarbejde

Jan Rodenberg fortæller dog, at mest muligt kører uændret videre i 2018. Kunderne får leveret de samme dyr, dog uden DanAvl-øremærke og nok med en anden bil end hidtil.

»Ingen af os er på vej ud af avlen. Vi fortsætter i et nyt samarbejde«, understreger han.

Han erkender, at der kommer et kort slip i indeksberegningen, når de 23 besætninger fra 1. januar 2018 ikke kan få beregnet indeks i DanAvls databank. Et nyt indekssystem er dog på vej.

Pr. 1. januar 2018 kan de ikke-tiltrådte besætninger heller ikke længere købe avlssæd hos Hatting/Mors.

»Vi har købt nogle orner, så vi har styr på den side af sagen«, lyder det fra Jan Rodenberg. Han oplever ikke, at der blev lyttet til hans og de øvrige besætningsejeres holdning til det nye DanAvl.

»Vi var ikke enige i, at den nye model er bedre end den gamle. Det blev der ikke lyttet til«, siger han.

Ifølge Effektivt Landbrug er planen, at en række avlere og opformeringsfolk fra 2019 vil danne et nyt avlsselskab, Danish Genetics, sammen med forhandlerne Breeders of Denmark og DTL.

DTLs direktør Torsten Simonsen ønsker ikke at udtale sig til LandbrugsAvisen. Det er heller ikke lykkedes at få svar på en henvendelse til ejer og direktør i Breeders of Denmark Jan Lembke-Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle