Danish Agro får millionstøtte til at udvikle bæredygtigt proteinfoder

Proteinvirksomheden Unibio og grovvareselskabet Danish Agro får 9,5 mio. kr. til et forskningsprojekt med bæredygtigt bakterielt protein.

Danish Agro og proteinvirksomheden Unibio har offentliggjort et nyt samarbejde omkring et bæredygtigt proteinprodukt.

Samarbejdet er bygget op omkring et fælles forskningsprojekt, der skal afklare i hvilket omfang proteinproduktet 'Uniprotein' vil kunne være et alternativ til de allerede eksisterende proteinkilder i dansk foderproduktion. Det skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet er støttet med 9,5 mio. kroner af erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), og projektet involverer ud over Danish Agro og Unibio også Aarhus Universitet, DTU Aqua og BioMar.

Laves i en lukket fermenteringsproces 

Produktet, Uniprotein, et et bakterielt proteinprodukt, som består af en bakteriekultur, som findes naturligt i vandmiljøet.

I en lukket patenteret fermenteringsproces med metan som kulstofkilde opformeres bakteriekulturen hurtigt, hvoraf det bakterielle proteinprodukt kan høstes.

Ved brug af metan fra biogas er de eneste restprodukter vand og CO2, og aftrykket bliver derved mindre end for sammenlignelige konventionelle proteinprodukter.

Skal igang med smagstest

Arne Ringsing, Produktchef i Danish Agro, glæder sig til at få testet produktet.

"Jeg ser et stort potentiale i Uniprotein som en effektiv, miljørigtig proteinkilde med en spændende ernæringsprofil. Jeg glæder mig til, at vi får testet produktet igennem i de forsøg, vi har planlagt. Vi er allerede begyndt på de første smagstests i en række grisehold, og den del ser lovende ud. Jeg ser store muligheder for, at Uniprotein bliver et stærkt proteinalternativ i foderløsninger til de danske landmænd", siger han.

Også Ina Karlshøj Julegaard, Commercial Animal Nutritionist hos Unibio, ser frem til samarbejdet:

"Jeg er ret overbevist om, at vores forsøg vil vise, at Uniprotein har et stort potentiale hos de danske landmænd. Både i forhold til at sikre den rigtige foderløsning, men også fordi produktet kan være med til at give landmændene et mere bæredygtigt proteinprodukt med en stabil forsyningssikkerhed", siger hun.

Forskningsprojektet startede i 2019 og vil løbe over tre år, hvor resultaterne løbende vil blive delt.

Samarbejdet blev offentliggjort på NutriFair.

Emneord

Nutrifair 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle