Danish Agro forsøger fortsat at sælge stor griseproduktion: Indtjeningen halter

Danish Agros regnskab trækker lidt på et af de fire ben, som udgør koncernens forretningsområder. Måske er det snart helt slut med at producerer smågrise i DanPiglets, der hver dag koster koncernen tusindvis af kroner.

Danish Agro adskiller sig ikke fra andre af landets smågriseproducenter. Koncernen taber hver dag penge på at producere smågrise. Eller, som koncernchef Henning Haahr udtrykker det:

"Vi er jo et spejl af det, der foregår i smågriseproduktionen. Vi er under et voldsomt indtjeningspres i DAVA Foods og nedgangen i DanHatch skyldes udelukkende DanPiglets".

De rå tal for DanPiglets er et underskud før skat på 38 mio. kr. i 2021.

Det fremgår af Danish Agros regnskab, som koncernen offentliggjorde onsdag aften. Et regnskab, der ellers byder på flere indtjeningsrekorder - men altså ikke i griseproduktionen.

Underskuddet deles fifty-fifty mellem de to grovvarekoncerner DLG og Danish Agro, som ejer hver en halvdel af smågriseproduktionen. De to landmandsejede selskaber taber med andre ord hver især godt halvtreds tusinde kroner om dagen på at producere smågrise.

MINDST OG MEST BESVÆRLIG

Foods, der er den mindste af de fire ben, eller forretningsområder, som koncernen Danish Agro står på, har haft et svært år.

"Benet" udgør med en omsætning på 2,5 mia. kr. kun godt fem procent af den samlede omsætning. Men Foods skiller sig ud ved at have en negativ vækst i et år, da resten af regnskabet byder på solid vækst i den klassiske grovvare Agribusiness, maskiner og vitaminer og mineraler i Special Feed.

Food realiserede en 2021-omsætning på 2,5 mia. kr., der en tilbagegang på 8 pct. Driftsindtjeningen på 84 mio. kr. er en tilbagegang på 76 mio. kr. i forhold til året før.

Smågriseproduktionen i DanPiglets adskiller sig ikke fra den i resten af landet. En bitter cocktail af lave priser på grise og høje priser på foder rammer dog DanPiglets særlig hårdt, for der er tale om sites, eller ejendomme, uden jord. Alt foder skal derfor købes til høje priser, fordi der ikke er hjemmeavlet korn at gøre godt med.

I 2021 blev to af ejendommene saneret for PRRS, så der i dag er to tomme ejendomme og fem med søer. Lige nu overvejer ejerne - Danish Agro og DLG - om søerne skal sættes ud på flere af de resterende fem ejendomme. Alle syv har været til salg i flere år.

"Det er da en stor opgave", erkender Henning Haahr, der dog er optimist, og tror på, at ejendommene nok skal blive solgt:

"Det skal nok lykkes, når vi intensiverer salget. Hvis vi stepvis sætter søer ud, så vil ejendommene fremstå som sanerede uden sygdomme. Vi mærker da, at der er løbende interesse for dem".

 

 

STEDBØRN I GROVVAREN

I Danish Agro har smågrisene i DanPiglets altid haft den lidet ønskværdige rolle som aktiviteten, der lå uden for kerneforretningen. Grisene har dog ikke ikke altid været fodslæbende. I de gode tider i 2019 var smågrisene en forrygende forretning med 33 mio. kr. i driftsindtjening.

At Danish Agro overhovedet er endt som udøvende smågriseproducenter, er i virkeligheden en af historiens utilsigtede tilfældigheder.

Tilbage i 2001 købte grovvareselskabet KFK aktiekapitalen i DPL, Dansk Primær Landbrug Invest, en koncern med 21 produktionsselskaber og 20000 søer og en halv million smågrise.

Året efter, i 2002, gik solen ned over KFK, da otte grovvareselskaber overtog den kuldsejlede købmandsforretning. Griseproduktionen fulgte med og udløste allerede dengang stor kritik fra landmænd, at deres egne andelsselskaber på den måde konkurrerede med dem med at lave grise.

I virkeligheden har grisene aldrig været en rigtig god forretning for grovvareselskaberne, hvoraf kun DLG og Danish Agro er tilbage som ejere. Det har heller ikke hjulpet at navnet DPL er skiftet ud med DanPiglets.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle