Danish Agro investerer i hamp

Andelsgrovvareselskabet køber 70 procent af hampefrø-virksomheden Møllerup Brands A/S. Allerede fra næste år forventer koncernen, at danske landmænd kan tilbydes kontraktavl.

Danish Agro, der er landets næststørste grovvareselskab, har med købet af aktiemajoriteten i Møllerup Brands kastet sig ud i hampdyrkning. Målet er, med koncerndirektør Henning Haahrs ord, at blive markedsledende indenfor industrielle hampefrø i Europa.

"Det er vores mål at blive markedsledende, og det er bestemt inden for rækkevidde. Møllerup Brands er allerede nået langt, og hampefrøprodukter passer perfekt ind i vores fokus på plantebaserede fødevarer. Med Nordic Seed kan vi forædle planterne, Danish Agros landmænd kan via konceptavl dyrke hampen og med DAVA Foods når vi ud til konsumenterne og industrien hele vejen rundt om Østersøen", lyder det fra Henning Haahr.

Den del af hampproduktionen, der har særlig interesse for danske landmænd er naturligvis, hvor meget og hvordan, hampen skal dyrkes.

"Der skal flere hektar til, men hvor meget vil jeg helst ikke sige noget konkret om endnu. Hampefrø er en lille afgrøde i Europa og det skal helt klart vækste. Men der er stor konkurrence så vi holder kortene ind til kroppen lidt endnu. Men jeg er ikke i tvivl om, at hampedyrkning vil være med i vores portefølje til landmændene allerede fra næste forår", siger Henning Haahr.

PRISEN ER UKENDT

Familien Gamborg, som også står bag Møllerup Gods, forbliver aktionærer i hampefrøvirksomheden, der kun tæller den del, der har med frøene at gøre. Gamborgs har også andre aktiviteter med at udnytte selve hampeplanten og den del er ikke berørt af købsaftalen. Med Gamborg i bestyrelsen er man også sikret, at de sidste fem-seks års udviklingsarbejde og knowhow er med, når hele produktionen skal løftes op i en meget større skala, sådan som Danish Agro forventer.

Spurgt om prisen for Møllerup Brands svarer Henning Haahr, at det ønsker man ikke at oplyse. Men kigger man i den seneste årsrapport fra juli i år fra Møllerup Brands, så går man dog næppe helt galt i byen med at konkludere, at Danish Agro ikke har gravet dybt i lommerne for at hente investeringskronerne frem.

Regnskabet viser, at coronaen har tæret hårdt på virksomheden Møllerup Brands. Underskuddet var således på 9,1 mio. kr. i 2020 mod et underskud på 2,6 mio. kr. i 2019. Ved årets udgang var der en negativ egenkapital på 21.5 mio. kr. I regnskabet lægger ejerne da heller ikke skjul på, at den fortsatte drift er tvivlsom, medmindre man finder en investor.  Selskabet har derfor igangsat tiltag for at tilvejebringe den nødvendige kapital og er indgået i forhandlinger med en potentiel ny investor. I dag ved vi, at det altså var Danish Agro.

Faktaboks

Fakta

  • Møllerup Brands er på 6 år vokset fra en iværksætter-ide til en FSSC22.000 certificeret virksomhed med 8.000 m2 produktion i Nors ved Thisted.
  • Møllerup Brands producerer fødevarer til detail, catering og en række ingredienser til fødevareindustrien. Hovedprodukterne er afskallede hampefrø, hampeolie, ristede hampefrø, mel og proteiner. Hamp har et naturligt højt indhold af proteiner, fibre, omega 3, 6 og 9 og indeholder alle essentielle aminosyrer.
  • Den hampetype, som Møllerup Brands forhandler, er industrihamp med under 0,2 pct. THC eller cannabis. Det er altså ikke noget, man kan blive skæv af at ryge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle