Danish Crown-boss: Her er jeg mest Brexit-bekymret

Den største trussel ligger ikke på bacon, mener Danish Crown-direktør Jais Valeur. Han ser en langt større risiko på oksekød, siger han.

Det er ikke svineproducenterne, der skal ligge søvnløse ved tanken om Brexit. Tværtimod er det Danish Crowns mange andelshavere på kreatursiden.

Det mener Danish Crowns topchef Jais Valeur, der dermed peger på en anden fare ved Englands exit af EU. En fare, der ofte bliver overset, fordi den enorme bacon-eksport skygger.

Det fortalte han til klimamøde hos Vestjysk Landboforening i Ringkøbing i torsdags.

"Især på oksekød er det et kæmpe problem. Irland producerer en kæmpe mængde oksekød. Over tid vil Irland blive presset ud af det britiske marked af amerikansk, candisk og brasiliansk oksekød. Det irske oksekød vil så vælte ind hos os", fortalte han de fremmødte.

"På gris er jeg ikke lige så bekymret, for der er produkterne noget andet. Men på oksekød er jeg bekymret".

Lav notering i lang tid

Netop oksekødsnoteringerne har gennem længere tid ligget på et usædvanligt lavt leje. Et niveau, der forleden fik en større hollandsk kalveproducent til at droppe Danmark.

Ifølge tidligere meldinger fra Danish Crown skyldes prispresset det en dårlig kombination af let faldende forbrug, ekstra import fra lande uden for EU, samt også at de irske slagteriselskaber tester alternative markeder af op til Brexit, hvilket alt sammen lægger pres på priserne.

Jais Valeur mener altså ikke, at det pres kommer til at vende lige med det første.

Du ser en større trussel på oksekødsiden end på grisesiden?

"Ja, betydelig større. Problemet er, at de irske produkter. Vi eksporterer ikke meget til England af oksekød. Så det handler om den indirekte effekt af enorme mængder oksekød, som tidligere gik fra Irland og ind i England. Hvis der bliver et hard brexit og hvis England laver en handelsaftale med USA. Så tror jeg, at der vil være meget irsk oksekød, der bliver erstattet af amerikanske produkter. Og der tror jeg, at loyaliteten er mindre til irsk oksekød, end den er til dansk bacon", forklarer Jais Valeur til landbrugsavisen.dk.

Han afviser at sætte tal på, hvor stor en påvirkning der kan komme på noteringerne på både grise- og kreatursiderne, da det vil afhænge meget af kort og lang sigt, samt af pundets kursudvikling.

England vil ifølge premierminister Boris Johnson forlade EU senest den 31. oktober.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle