Danish Crown-chef: Vi skøjter på tynd is

Usikkerheden stiger i verdenshandlen. Kun ét land ser rigtig godt ud - men er det for usikkert, spørger Danish Crowns topchef.

"Vi skøjter på tynd is. Det går hurtigt, men det er usikkert".

Sådan lød analysen af verdensmarkedet set fra Danish Crowns synspunkt, da adm. direktør Jais Valeur i torsdags talte på Vestjysk Landboforenings møde om klimaet.

Her gav slagterichefen nemlig også sin analyse af markedssituationen lige nu. Og selv om svinepriserne de seneste måneder er tiltrængt banket i vejret, så var det ikke en udelt tilfreds topchef.

"England ser skidt ud. Sydøstasien ser skidt ud. Forbruget i Tyskland, målt i salget i Lidl er nede med 5 procent på gris. Det er Kina, der trækker det hele", konstaterede Jais Valeur.

Ifølge ham er Danish Crowns salg til Kina steget med over 40 procent i år.

"I England har de udtrykket "skating on thin ice". Det går hurtigt, men det er usikkert. Men lad os nyde det, selv om det ser usikkert ud", fortalte han de fremmødte og ytrede ønske om, at der findes en afklaring på stridighederne mellem USA og Kina.

"Det vil være til fordel for alle", lød det.

Usikkert - men stadig trygt at investere

På Landbrugsavisen.dk's spørgsmål efterfølgende uddybede Jais Valeur sit syn på verdensmarkedet . Og selv om isen er tynd, mener han ikke, at svineproducenter eller slagteri er i fare for at drukne, hvis isen skulle briste. Dyk vil der dog komme, spår han.

"Priserne stiger og noteringen stiger, og det går jo meget godt. Men det bliver mere og mere volatilt, det bliver mere og mere usikkert. Risikoen stiger og stiger. Handelskrigen mellem USA og Kina, et tysk marked ude af balance igen-igen og et Brexit lige om hjørnet. Det er jo sindssygt usikkert, og vi hænger mere og mere vores hat på det kinesiske marked", fortalte han.

"Det er jeg sådan set positiv over for. Men risikoen stiger jo, i kraft af at verden bliver mere og mere usikker. Det er sådan set positivt - men det er meget volatilt".

-Mener du så, at det er farligt at lægge an til for eksempel udvidelser på svinebedriften?

"Nej, det tror jeg ikke, for den globale efterspørgsel skal nok være der i de kommende år, primært på grund af afrikansk svinepest. Så på trods af store produktionsudvidelser i USA og Spanien, så tror jeg stadig, der vil være en rigtig stor efterspørgsel. Så det, jeg prøver at signalere er, at risikoen er høj i markedet. Noteringen kan svinge både op og ned, på grund af det her".

Brexit kan give dyk, men er stadig vigtigt

- Hvor meget kan et hard brexit påvirke noteringen?
"Det er meget svært at kvantificere. På den korte bane tror jeg ikke, at det betyder ret meget. Selvfølgelig hvis det bliver et hårdt brexit, så sætter pundet sig. En del er nok delvist faktoreret ind, men vi så forleden, at pundet var helt nede i 8,03. Det er alvorligt for dansk landbrug. På den lidt længere bane, så har vi Asien, hvor vi kan sælge varer. Så vi er ikke så afhængige af England på den korte og mellemlange bane, som vi har været tidligere. Men på lang sigt er det en vigtig brik i Danish Crowns afsætning at kunne sælge varer i England, som det altid har været".

Jais Valeur udtalte forleden, at han er langt mere bekymret for oksekøds-noteringerne som følge af Brexit, end han er for svinekødet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle