Danish Crown: "Den tyske forbruger har mistet tilliden til vores branche"

Danish Crown vil have tilliden til slagteribranchen tilbage i Tyskland. Derfor har de gjort op med de udskældte kontraktansættelser på to slagterier i Tyskland.

"Vi står i en situation, hvor den tyske forbruger har mistet tilliden til vores branche".

Det er meldingen fra COO i Danish Crown, Preben Sunke.

Men nu skal tilliden genvindes, efter to årtier med dårlig omtale og konstant debat om de ansattes løn og arbejdsvilkår på de tyske slagterier og i den tyske forædlingsindustri.

Den debat stopper dog først, mener Danish Crown, når den tyske Bundestag vedtager en lovgivning, der klart og entydigt definerer rammerne for industrien. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

"Det (den mistede tillid red.) skal vi have rettet op på. Ideelt set havde vi i branchen selv taget de nødvendige skridt for flere år siden, men den mulighed har vi forspildt. Derfor håber jeg, at den tyske regering meget hurtigt vil vedtage en lovgivning, der en gang for alle gør op med det system, der har givet vores branche et skræmmende dårligt image", siger Preben Sunke, der er Group COO i Danish Crown.

Kigger indad

Danish Crown, der er den fjerdestørste aktør indenfor slagtning og forarbejdning af kød i Tyskland, og har omkring 3500 medarbejdere på otte produktionssteder i Tyskland, som fordeler sig på tre slagterier, tre forædlingsfabrikker og to opskæringsvirksomheder.

Derfor har Danish Crown også kigget på egne ansættelser, og melder nu at det danske andelsslagteri er  klar til at stoppe med at bruge underleverandører af arbejdskraft ved udgangen af 2020.

"Vi ønsker at tage vores samfundsansvar alvorligt, og derfor vil Danish Crown sikre ordnede arbejdsforhold for alle medarbejdere i Tyskland inden 2021. Vi kan som ansvarlig virksomhed ikke længere lade manglende tysk og europæisk politisk involvering være årsag til ikke at sikre ordnede arbejdsforhold. Derfor er vi klar til at gå forrest", sige Preben Sunke.

Danish Crowns partner i joint venturet, det tyske andelsselskab Westfleisch, har også tidligere meldt ud, at de i løbet af i år vil sikre at 230 kontraktansatte på udskærings-stuerne overgå til at være direkte ansat af Westcrown i stedet.

Lige så har Danish Crown i over et år arbejdet med et pilotprojekt på sit slagteri i Essen ved Oldenburg, hvor målsætningen var at nedbringe antallet af medarbejdere hyret gennem underleverandører af arbejdskraft fra 75 procent af de i alt 1500 ansatte til maksimalt 25 procent inden udgangen af 2020

Status lige nu er ifølge Danish Crown, at halvdelen af medarbejderne på slagteriet i Essen nu er ansat af Danish Crown.

Frivillige aftaler ikke nok

Flere aktører i kødbranchen har da også meldt ud, at de er klar til på frivillig basis at in-source alle de medarbejdere, der i dag er ansat hos underleverandører af arbejdskraft. Men det er ikke godt nok, ifølge Danish Crown.

"Poblemet ved frivillige aftaler og hensigtserklæringer er, at de hverken ikke er juridisk bindende eller kontrolleres af en myndighed. Derfor frygter jeg, at vores branche hurtigt vil komme ud på et sidespor igen, hvis der ikke der kommer en lovgivning for området", siger Preben Sunke.

"Jeg vil samtidig opfordre de tyske politikere til at skabe et fleksibelt system, så der fortsat kan hentes ekstra mandskab ind i perioder med spidsbelastning. Den mulighed har vi i Danmark takket være den danske flexicurity model, og jeg håber de tyske politikere vil lade sig inspirere. Kombinationen af socialt sikkerhedsnet, fleksibelt arbejdsmarked og en aktiv arbejdsmarkedspolitik fungerer godt og gavner alle parter".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle