Danish Crown er presset på indtjening i første halvår - resultat skrumper 200 millioner kroner

Danish Crowns omsætning er vokset med over en milliard kroner i det netop offentliggjorte halvårsregnskab. Et afventende marked grundet COVID-19, en lav efterspørgsel fra Kina og inflation lægger dog pres på indtjeningen. Resultatet efter skat er faldet med 200 millioner kroner.

Danish Crowns omsætning steg i første halvdel af regnskabsåret med 3,6 procent fra 28,9 til 29,9 milliarder kroner. Omkostningerne til produktion og distribution er dog samtidig steget med 4,8 procent til 27,7 milliarder kroner, og det slår igennem på resultatet efter skat, som går tilbage fra 1,3 milliarder kroner til 1,1 milliarder kroner.

Det fremgår af slagterikoncernens halvårsregnskab, der blev offentliggjort torsdag klokken 12.

Omstilling har været nøgleordet i Danish Crown i den første halvdel af regnskabsåret 2021/22. Efter to et halvt år med en enorm efterspørgsel fra særligt Kina er både salg og produktion stillet om til at møde efterspørgslen i Europa og fra lande som USA, Australien og Japan.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været en krævende omstilling, fordi vi samtidig har haft vækst i tilførslen af grise fra vores andelsejere. Vores medarbejdere har leveret en fantastisk indsats og arbejdet sig gennem udfordringerne. Derfor kommer vi ud af halvåret med et solidt og acceptabelt resultat, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown, i en pressemeddelelse.

Samtidig har det inflationspres, der lige nu sætter den økonomiske dagsorden globalt og dermed påvirker Danish Crown, vist sig at være betydeligt større end ventet gennem halvåret. Omkostningerne til først og fremmest transport, emballage og energi er vokset med cirka en halv milliard kroner.

- Kombinationen af stigende omkostninger og et svagt marked var vores virkelighed i regnskabsårets første måneder. Det gjorde det selvsagt svært at komme igennem med de nødvendige prisstigninger. Det har ændret sig efterhånden som COVID-19 har sluppet sit tag i Europa, men vi er stadigvæk ikke, hvor vi skal være, fordi stort set alle omkostninger fik endnu et løft efter Ruslands invasion af Ukraine, siger Jais Valeur.

Fremgang på 17 procent

Mens indtjeningen i Danish Crowns forædlingsselskaber falder tilbage på grund af de stigende omkostninger til både råvarer, emballager, transport og energi, så fortsætter fremgangen i DATSchaub, der forarbejder dele af grisen til fødevareingredienser og råvarer til medicinalindustrien. Aktiviteterne og omsætningen vokser, og DAT Schaub leverer endnu engang en rekordindtjening og en fremgang på 17 procent.

Priserne på oksekød er løftet betydeligt i perioden. En positiv udvikling i driften og et lavt udbud af oksekød i Europa har ført til stigende afregningspriser. De to kreaturslagterier i Tyskland og Scan-Hide, der forarbejder kreaturhuder til læder, udvikler sig positivt, så Danish Crown Beef står samlet set stærkt.

20 øre foran

I januar lancerede Danish Crown sin første store serie af plantebaserede produkter under varemærket Den Grønne Slagter. Sokolow i Polen og KLS i Sverige har også bidt sig fast i markedet for plantebaserede fødevarer på deres respektive hjemmemarkeder, og til efteråret vil sortimentet blive udvidet med nye produkter.


- Vi har et stærkt set-up, som giver grobund for optimisme gående fremad, men vi er ikke, hvor vi skal være. For første gang i to år indfrier vi ikke vores målsætning om at levere en betaling for grise, der er 60 øre bedre end EU indekset. Økonomien på gårdene er presset lige nu på ryggen af de massive prisstigninger på foder og energi, så den centrale opgave er at få genskabt vores konkurrenceevne, siger Jais Valeur.

I første halvdel af regnskabsåret var Danish Crown 20 øre foran EU-indekset, når man forudsætter en restbetaling på niveau med sidste år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle