Danish Crown får milliontab på svinepest og reducerer slagtninger i Tyskland

En række varer kan ikke sælges som planlagt efter ASF-udbruddet. Men råvarerne er blevet mærkbart billigere, melder Danish Crown-boss.

Danish Crown må indkassere "et større milliontab" på udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland.

Det skyldes, at en række lagervarer og også afskibede varer på vej til kunder i Asien nu ikke længere kan sælges til den planlagte værdi.

"Det bliver et større to-cifret millionbeløb", fortæller adm. direktør Jais Valeur, men afviser at sætte mere konkrete tal på, om det er omkring de 10 mio. eller op mod 100 mio. kr.

"Det er ikke noget, der gør en stor forskel på vores regnskab, for vi har haft en stærk indtjening i Tyskland. Vi kan absorbere det tab, uden at det kommer til at gøre en kæmpe forskel i regnskabet", forklarer han.

Topchefen er glad for den tyske beslutning om at tage et solidt gok nedad på noteringen allerede første uge - hvor afregningen til de tyske landmænd styrtdykkede med 1,5 kroner.

"Spørgsmålet er, om det var nok, men det vil de kommende uger vise. Niveauet er nok ikke helt ved siden af og så må vi se, om det stabiliserer sig, eller om man skal tage lidt yderligere", forklarer Jais Valeur.

har reduceret i Essen

Danish Crown slagter selv 3 mio. grise årligt i Essen i det nordlige Tyskland.

Her har man allerede handlet med lavere slagtninger fra fredag i sidste uge.

"Vi har skåret med 10 procent i slagtningerne, indtil vi finder ud af, hvor markedet er henne. Det er mit indtryk, at det har andre også gjort", siger han.

I sidste uge skrev Landbrugsavisen.dk, at også det store Westfleisch reducerede kraftigt i slagtningerne. En klar udfordring for de tyske landmænd, der langt fra som de danske kan tilmelde deres grise, når de vil og så få dem afhentet. I stedet er det købers marked - og landmændene, der står med håret i postkassen, hvis ingen vil afhente grise.

"Vi kan konstatere, at vores indkøbspris på tyske grise og kød til vores forædlingsselskaber jo også faldt kraftigt, når noteringen faldt 1,5 krone", konstaterer Jais Valeur.

Han afviser dog at se fundet af de tyske, smittede vildsvin som noget positivt.

"Timingsmæssigt er det maksimalt det dårligste tidspunkt", siger han.

"Vi har ventet eller forberedt os på det her i flere år. Vi har en stor forretning i Polen og vi har set, at afrikansk svinepest kunne sprede sig helt ude af kontrol, på trods af, at man virkelig har gjort noget. Så det er ikke en overraskelse, at det nu er i Tyskland og så alligevel", mener han.

- Hvad betyder det for den danske notering?

"Vi vandt jo noget konkurrencekraft. Vi har en rigtig robust forretning for øjeblikket, men vi kan jo ikke ophæve tyngdekraften. Vi er også afhængige af det europæiske marked, selv om vi har så stor en volumen til Asien", siger han.

Hvad forventer du af noteringen? Kan den holde sig på det nuværende niveau over 10 kroner?

"Jeg håber, at vi kan holde omkring det niveau, vi er på nu. Det afhænger af det euræiske marked og på det lidt længere sigte også hvor stærkt trækket bliver fra Asien".

- Med så høj en eksport til Kina, som I har nu, kan I så overhovedet sende mere derud?

"Lige nu og her har vi ikke mere kapacitet på fryserne, men vi har nogle flaskehalse, som vi kigger på, så vi forventer, at der stadigvæk kan skabes mulighed. Vi kigger også på at flytte nogle produktioner rundt mellem Danmark og Tyskland som følge af udbruddet. Kan vi flytte nogle højværdiprodukter til Japan, der bliver lavet i Tyskland, så de kan laves i Danmark. Der kan være nogle muligheder".

- Tror du stadig på, at man kan holde det ude af Danmark?

"Jeg tror og håber på det, for vi har gjort de rigtige ting med at sætte hegn op, og vi sørger for vask af lastbiler. Og den eneste positive ting er, at vi endnu en gang sørger for, sammen med myndighederne, at snakke afrikansk svinepest her i Danmark, og ikke kun corona".

Emneord

ASF i Tyskland , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle