Danish Crown importerer kød fra producenter involveret i skovafbrænding i Brasilien

I en ny rapport dokumenterer miljøorganisationen Greenpeace, at et Danish Crown ejet selskab har importeret oksekød fra producenter, der er direkte involveret i skovafbrændinger i Brasilien. Danish Crown mener, at man gør det rigtige ved at forsøge at presse leverandørerne til at opføre sig ansvarligt.

Danish Crown har i perioden november 2019 til januar 2020 købt og handlet i alt 153 tons oksekød fra de brandhærgede områder i Pantanal fra især brasilianske JBS, der er verdens største kødkoncern, hvorefter oksekødet er skibet til forbrugernes kølediske i Hong Kong. 

Det meddeleler Greenpeace på baggrund af en ny rapport, der blev publiceret onsdag.

Rapporten kortlægger oksekødets vej fra Pantanal til kølediske over hele verden og dokumenterer ulovlighederne og medansvaret for sidste års ekstreme brande i Pantanal hos tre kødselskaber, JBS, Minerva og Marfrig - og medskylden hos bl.a. Danish Crown, der handler med selskaberne.

“Det er hyklerisk, når Danish Crown over for danske forbrugere har travlt med at markedsføre sig selv som klimabevidst, samtidig med at der ruller millioner af kroner ind på slagterikoncernens bankkonti fra international handel med oksekød, der har en bismag af afbrændte skov- og naturområder og forbrændte jaguarpoter,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

JBS er i over et årti blevet kritiseret for sine ødelæggelser af miljøet og Brasiliens skove, hvilket sidste år førte til, at Nordea sortlistede JBS og solgte sin aktiebeholdning på 300 millioner kroner i selskabet. 

"Danish Crown er med sin uansvarlige kødhandel medskyldig i naturkatastrofen i Brasilien og bør omgående tage afstand fra JBS og forpligte sig til helt at stoppe med at købe oksekød fra JBS og de to andre kødproducenter, Minerva og Marfrig. Den brasilianske kvægindustris overlagte brandstiftelser for  at rydde uvurderlig natur er en international skandale, ikke mindst set i lyset af den globale klima- og biodiversitetskrise. Det svarer til at udlevere tændstikker og benzin, når JBS og Brasiliens andre slagterigiganter vender det blinde øje til deres underleverandørers ulovlige metoder",  siger Kristine Clement. 

Hos Danish Crown bekræfter pressechef Jens Hansen overfor Information, at koncernen har handlet med JBS og de nævnte underleverandører via Danish Crowns datterselskab ESS-FOOD.

"Vores tilgang til den her udfordring er, at vi har udarbejdet et sæt supplier code of conduct (retningslinjer for leverandører, red.), som vi er i gang med at implementere i forhold til alle selskaber, som ESSFOOD handler med", siger Jens Hansen.  Alligevel vil Danish Crown fortsætte arbejdet for det, de kalder et "systemisk skifte" i Brasilien fordi de vil forsøge at ændre tingene.

Dermed mener man ikke hos Danish Crown at det er den rette beslutning helt at droppe de brasilianske selskaber.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle