Danish Crown indstiller slagtning af svin i tysk delstat

Udfordrende markedsvilkår har gjort slagtningen af grise i Teterow urentabel. Derfor vil Danish Crown fremover udelukkende fokusere på slagtning og forarbejdning af områdets kreaturer.

Efter to års ejerskab af slagteriet i Teterow i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern har Danish Crown valgt at lade slagtningen af grise i Teterow ophøre ved udgangen af august.

Trods investeringer i effektivisering af produktionen har udfordrende markedsvilkår med høje indkøbspriser på levende grise gjort det umuligt at gøre slagtningen af grise til en rentabel forretning. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

"Vi har arbejdet meget målrettet med at udvikle både produktionen og salget af grisekød fra slagteriet i Teterow. Senest har vi undersøgt mulighederne for at fortsætte slagtningen i samarbejde med en lokal partner, men vi må desværre konstatere, at det ikke er muligt at gøre driften af et relativt lille slagteri, med slagtning af 8-10.000 grise om ugen, rentabelt uden at have mulighed for at eksportere til eksempelvis Kina", udtaler Kay Rohloff, der er daglig leder af slagteriet i Teterow.

Slagteriet i Teterow har været afskåret fra at søge om eksportgodkendelse til Kina, da de kinesiske myndigheder ikke godkender slagteriet, hvor der både slagtes grise og kreaturer.

Købte for to år siden

Det er kun godt to år siden, at Danish Crown købte slagteriet Teterower Fleisch. Dengang handlede opkøbet dog primært om selskabets kreaturslagtninger, hvilket udgjorde den primære del af omsætningen.

Danish Crowns kreaturenhed DC Beef blev med opkøbet fordoblet på antallet af årlige slagtninger til omkring 200.000, og Teterower Fleisch' slagtninger på svine- og lammeområdet blev kun nævnt i bisætninger i de pressemeddelelser, der blev udsendt om købet.

"Allerede da vi overtog Teterower, vidste vi, at den her del af slagteriet var udfordret. Vi ønskede at se, om vi kunne vende det, så det kunne blive en bidragsyder til den danske landmand, men efter de her to år kan vi se, at selv om vi har flyttet det i den rigtige retning, er der mere perspektiv i at udvikle Teterower som kreaturslagteri med fokus på udbening og afsætning af oksekød", forklarer pressechef i Danish Crown Jens Hansen til landbrugsavisen.dk.

Han forklarer, at lammeslagtningerne allerede for noget tid siden blev flyttet til Husum for at sikre en kritisk masse.

Med slagtning af 8-10.000 grise ugentligt, er anlægget blandt de mindre. I alt slagtede Danish Crown over 3 mio. grise i Tyskland sidste år, og de omkring 400-500.000 grise, der årligt blev slagtet i Teterow, udgør altså kun en mindre del af den samlede mængde.

Ifølge Jens Hansen er Danish Crown med på, at lukningen i Teterow kan påvirke det årlige antal slagtninger.

"Det er vigtigere, at slagtningerne i Tyskland bidrager til den danske landmand og vores indtjening, end at vi har en høj markedsandel", konstaterer han.

Flere medarbejdere fyret

Afviklingen af griseslagtningen i Teterow kommer til at berøre 22 fastansatte på slagteriet, melder Danish Crown. Otte medarbejdere vil blive tilbudt et andet job på slagteriet, men 14 fastansatte står til at miste deres arbejde, når slagtningen af grise ophører i slutningen af august.

Samtidig opsiges kontrakten med slagteriets samarbejdspartner, der har 49 medarbejdere beskæftiget på slagteriet.

"Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe de berørte medarbejdere, og måske vil det med tiden være muligt igen at tilbyde nogle af dem ansættelse, da vi arbejder målrettet på at udvikle og øge afsætningen af oksekød fra Teterow", siger Kay Rohloff. 

Det er vigtigt for Danish Crown at sikre områdets landmænd mulighed for at få slagtet deres grise. Derfor får de tilbud om fremover at få deres grise slagtet på Danish Crowns slagteri i Essen/Oldenburg.

Opdateret klokken 15:01 med yderligere fakta om slagteriet i Teterow. Opdateret kl. 15.44 med interview med pressechef Jens Hansen.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle