Danish Crown kæmper stadig med stor slagtepukkel: Øger nu kompensation for forsinket slagtning

Nogle andelsejere venter op mod 14 dage på at få afhentet deres grise, og det giver en stor ekstraregning for producenterne. Danish Crown har derfor midlertidigt besluttet at øge vægtkompensationen.

Danish Crown kæmper stadig med at få indhentet den slagtepukkel, der er opstået i kølvandet på corona, en tilstrømning af flere andelshavere og juletiden.

Antallet af udsatte grise ved Danish Crown er lige nu ca. 300.000, og det betyder, at nogle andelsejere oplever udsættelser for afhentning på op til 14 dage.

Med et dårligt bytteforhold mellem foder og notering giver det tab for de andelsejere med længst udsatte grise, og derfor har bestyrelsen hos Danish Crown ekstraordinært valgt at kompensere andelshaverne for de store meromkostninger, der har været ved at holde grisene længere i stalden.

Det melder slagteriet en pressemeddelelse.

Konkret sker kompensationen ved at slagteriet øger vægtkompensationen midlertidigt - og med tilbagevirkende kraft for grise slagtet i uge 1.

"Der er flere faktorer, der gør, at vi lige nu har en pulje af udsatte grise på omkring 300.000, og det giver naturligvis forståelige frustrationer hos vores ejere", siger Nicolaj Nørgaard, der er direktør i Danish Crown Ejerservice i meddelelsen.

"Det bliver forstærket af, at omkostninger til at producere grise lige nu stiger på både foder og energi, samtidig med at noteringen desværre er faldet. Derfor bliver kompensationsreglerne nu forbedret, så de ejere med tunge, udsatte grise ikke bærer en uforholdsmæssig stor del af omkostningerne", lyder det.

Midlertidig hjælp

Konkret betyder den nye aftale, at en andelsejer, der har leveret grise med en gennemsnitsvægt over 90 kg, bliver kompenseret for tab på kødprocent samt omkostningerne for at producere de ekstra kilo ud fra en gennemsnitlig foderpris på 2,30 kr. pr. kg.

Kompensationen gives med tilbagevirkende kraft fra uge 1 i år, og dermed vil kompensationen også variere på baggrund noteringsudviklingen i perioden.

"Der vil være ejere, der har foderpriser, som både ligger over og under 2,30 kr. pr. kg, og det vil afhænge af købstidspunkter", siger Nicolaj Nørgaard, og fortsætter:

"Alle kræfter i Danish Crown er sat ind på at få antallet af udsatte grise bragt ned, og det går den rigtige vej. Slagtevægten er på vej nedad, og i sidste uge faldt den med næsten et kg i gennemsnit, og derfor skal ordningen ses som et midlertidigt værktøj til at sikre, at de andelsejere med mest udsatte grise ikke rammes ekstraordinært hårdere end deres kolleger".

Kompensation afhængig af vægt

Som et eksempel på ordningen har Danish Crown skrevet følgende:

Har man leveret grise med en gennemsnitsvægt på 95 kg. og til en notering på 8,40 kr. pr. kg (uge 1 og 2), er kompensationen 7,25 kr. pr gris. Er de leveret til 8,10 kr. pr. kg (uge 3), er kompensationen 8,75 kr. pr. gris.

Leveres de til en notering på 7,90 kr. pr. kg (uge 4), er kompensationen 9,75 kr. pr. gris. 

Du kan få et overblik over vægtkompensationen herunder:

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle