Danish Crown melder sig klar til øget konkurrence om danske kreaturer

Danish Crown imødeser nyt slagteribyggeri hos konkurrenten. Moderne anlæg i storskala er afgørende for eksport og afregning, lyder det.

Nok har Himmerlandskød klare planer om at udvide antallet af danske slagtninger - men Danish Crown Beef har ikke tænkt sig at give dem fra sig uden videre.

Sådan lyder reaktionen oven på, at det private slagteri fra Aalestrup forleden meldte sig klar til at investere mellem 200 mio. kr. og op til en halv milliard på et helt nyt kreaturslagteri med kapacitet på over 150.000 årlige slagtedyr. En skarp forøgelse af de nuværende antal årlige slagtedyr på godt 100.000 årlige slagtedyr for Himmerlandkød.

Danish Crown Beef's direktør Finn Klostermann melder sig klar til den muligt intensiverede kamp om kreaturerne.

"Vi er alle interesserede i at have flest mulige dyr gennem vores anlæg. Jeg er glad for alle de ejere, der sender dyr til Danish Crown og jeg har en plan om at gøre det så attraktivt, så vi er det naturlige valg", siger han og tilføjer, at han har plads til flere på slagterierne i Holsted og Aalborg.

Afgørende for Kina-godkendelse

At Himmerlandskød nu investerer i at få samlet og moderniseret sine enheder, udtrykker konkurrenten forståelse for.

"Det overrasker mig ikke, at de vælger at modernisere deres produktionsapparat. Det har vi gjort i ti år, mest synligt i Holsted. Moderne slagteanlæg er en forudsætning for at kunne give landmanden en rigtig afregning i dag", konstaterer direktøren og tilføjer:

"Vi kender Himmerlandskød som en seriøs spiller og forstår godt, at de gør som os og investerer. Samtidig skal man i dag, hvis man gerne vil godkendes til Kina, have samlet sin slagtning og opskæring i en enhed. Ellers får man ikke ok til Kina og Japan. Det indgår da nok også i andres overvejelse".

Hvorvidt der fortsat vil være plads til fire store kreaturslagterier i Danmark også fremover, vil Finn Klostermann ikke vurdere. Ud over Danish Crown og Himmerlandskød drejer det sig om Skare, der slagter i Aarhus samt Mogens Nielsen Kreaturslagteri i det midtsjællandske.

"I bund og grund handler det om at have en kapacitet, så vi kan understøtte den danske produktion og kunne håndtere de udsving, der er her. Men udviklingen går mod, at der skal være noget effektivitet og skala i det vi fortager os. Det er dyrt at drive fødevareproduktion, og derfor har vi samlet os på færre enheder og så gjort noget ud af dem. Det er det, der skal til for at landmanden får en konkurrencedygtig pris", mener Finn Klostermann.

Byggeriet fra Himmerlandskød er besluttet af bestyrelsen i selskabet og tegningerne ligger klar. Nu skal processen med VVM-ansøgning og endelige planer gøres klar, hvorefter byggeriet forventes igangsat. Hvis alt går efter planen, forventer ejer Lars Andersen allerede at kunne tage slagteriet i brug i 2022.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle