Danish Crown og Tican: Vi kæmper med at få solgt OUA-grise

Danish Crown har succes med eksport af kød fra OUA-grise. Selvom et vis antal danske forbrugere også vil have de samme fødevarer, kniber det med efterspørgslen, fortæller både underdirektør og Tican.

Grise opdrættet uden antibiotika er stadig et nicheprodukt, og derfor kniber det hos Danish Crown med at få solgt kød fra grise opdrættet uden antibiotika på det danske marked. Det skal der laves om på, mener underdirektør Søren Tinggaard fra Danish Crowns salgsafdeling.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har været udfordret på salget. Vi har oprindeligt set på det amerikanske marked, der er længere fremme i udvikling og som bruger væsentlig mere antibiotika og som derfor også har en større interesse for at få forbruget ned. Vores største udfordring har været at få balance i at sælge hele grisen", siger Søren Tinggaard.

I øjeblikket sælger Danish Crown deres specialkød udelukkende på eksport, bl.a. til USA og Italien. Det går bl.a. bedst for salg af skinkeprodukter, mens kam, bryst og forender halter bagefter.

Tican: Pilen peger nedad

Hos Tican har de lige nu én leverandør fra Jylland, der giver 2-300 slagtninger om ugen. Udsigterne peger ikke opad, fortæller administrerende direktør Ove Thejls.

"Vi har ikke været i stand til at afsætte OUA-grise i yderligere udstrækning. Vi fornemmer ikke en stor efterspørgsel på specialkødet på det danske marked. Vi vurderer på det løbende, så længe vi kan afsætte de grise, vi har", siger Ove Thejls.

Danish Crown har sænket tillæg for OUA-grise senest med 30 øre. Har I også planer om at sænke?

"Ja, vi følger markedet på det område. Beslutningen er ikke truffet endnu, men pilen peger nedad", fortæller han.

Dyrlæge og teamleder hos Svinedyrlægerne Tage Rødbro advarer, at med et tillæg på 1,20 kr. er smertegrænsen for producenterne nået.

"Med de omkostninger, der er ved at have OUA-grise, skal vi op på 70 procent godkendte OUA-grise, før det kan betale sig ved et tillæg på 1,20 kr. Dermed er det lige meget, om landmanden laver konventionelle grise eller specialgrise. Det økonomiske resultatet går stort set lige op", siger Tage Rødbro.

Han uddyber, at de fleste landmænd med OUA-besætninger allerede ligger omkring de 70 procent, og derfor kan de 'sagtens følge med'. Til gengæld er der ikke ekstra penge i det.

"Der er flere arbejdstimer, fordi du bruger mere tid på at finde de enkelte grise, der måske skal behandles. Hvis du først har behandlet en gris, er tillægget væk, og derfor er man mere tilbøjelige til at udsætte det", siger han.

mange i dialog

På trods af lav efterspørgsel har Danish Crown som mål, at salg af OUA-produkter i 2018 skal blive endnu større, ligesom Danish Crown vil blive en betydelig spiller på produktionen på det danske og internationale marked. Hvordan de vil gøre det, vil underdirektør Søren Tinggaard ikke komme nærmere på.

"Vi kan se, at danske forbrugere også vil være med til det. Vi har rigtig mange kunder i dialog, og vi arbejder hårdt på at få solgt flere produkter og et større sortiment af grisen. Det er det vigtigste at fokusere på lige nu," siger Søren Tinggaard og fortsætter:

"Det er ikke nogen hemmelighed at steppet fra at have en svineproduktion med næsten ingen brug af medicin til at have intet brug, er en udfordring. Men trenden er kommet for at blive".

kommer til at flyve

To gange siden 2016 har slagterikoncernen måtte sænke tillægget. Seneste reducering var i starten af det nye år med 30 øre til 1,20 kr. pr. kg. Nedsættelsen får effekt om seks måneder.

Søren Tinggaard mener, at det er op til den enkelte landmand at skifte til OUA-grise eller ej. 

"Det vigtige for os er, at vi giver alt, hvad vi har, for at få solgt OUA-produkter, og hvis det skal udvikles endnu mere, skal vi først have en god forretning, både for den enkelte landmand og for vores salg i Danish Crown. Men jeg tror også på, at det kommer til at flyve", mener Søren Tinggaard.

Er der risiko for, at tillægget bliver sænket yderligere?

"Det er ikke et scenarie, vi arbejder med. Vi kigger først og fremmest på at få balance i afsætningen, og det er det, vi har sat alle sejl til", siger han.

Specialkødet kommer udelukkende fra opdræt hos danske landmænd. Der er ifølge Søren Tinggaard over 100 danske leverandører på ventelisten.

"Antallet af nuværende leverandører passer os fint lige nu. Det er ærgerligt, at vi ikke kan tage dem alle sammen ind, men efterhånden som vi får bygget salget op, håber vi på, at vi kan få en endnu større og voksende mængde af leverandører", siger han.

 

Faktaboks

Grisene i OUA-besætninger opdrættes som udgangspunkt uden brug af antibiotika. Hvis en gris bliver syg, skal landmanden behandle dyret, jævnfør dyrevelfærdslovgivningen.

Hvis grisen får antibiotika, registreres det, og så sælges den som en almindelig gris til slagteriet, ligesom kødet sælges som almindeligt grisekød.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle