Danish Crown-rival vil overhale på klima-rigtighed

Allerede i 2040 sigter kødkoncernen HKScan mod CO2-neutralitet for både kyllinge- og svineproduktion. Det er ti år før Danish Crowns mål.

HKScan overhaler nu flere andre kødkoncerner, herunder Danish Crown indenom i ambitionerne om at blive CO2-neutral.

Det sker med en ny målsætning om at være CO2-neutral i hele værdikæden, altså hele vejen fra hvad der foregår på gården og ud til forbrugeren, allerede i 2040. Det er 10 år før Danish Crowns mål.

Det melder den finske kødkoncern, der også er blandt Danmarks største virksomheder inden for slagtning af kyllinger, i en pressemeddelelse. Hvor Danish Crown har mål om reduktion med 50 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990, er der dog ikke meldt nogen delmål ud fra HKScan før det endelige mål i 2040.

For at nå målet skal der arbejdes intensivt - både i virksomheden også på de gårde, der leverer til HKScan, melder koncernens direktør Tero Hemmilä.

"Vi har fastsat ambitiøse mål, og sammen med vores landbrug og andre samarbejdspartnere vil vi ydmygt, men beslutsomt påbegynde opfyldelsen af dem. Det er vigtigt for os at arbejde langsigtet og skabe permanente og mere klimavenlige driftsmodeller. Samtidig anerkender vi, at dette kun er begyndelsen på vores rejse, og for at opnå vores mål inviterer vi alle vores interessenter med i processen", udtaler han og tilføjer:

"Det er tydeligt, at samfundsansvar i stigende grad er tæt forbundet med en rentabel forretning".

Solenergi og CO2-dræn

HKScan er store på både kyllinger og grise i Finland, men driver også slagterier i Sverige og Danmark. KPMG har beregnet CO2-fodaftrykket for koncernen og det medfører nu en handlingsplan, der skal reducere påvirkningen af kloden fra produktionen.

Som i anden landbrugsproduktion er det kun en mindre del af udledningen, der stammer fra slagteriets del - faktisk 5 procent. Derimod er det ude på gårdene, herunder især foderet, der er den store påvirkning.

Her arbejder man på at "øge den cirkulære økonomi i forbindelse med brug af gødning, indførsel af sol-energi og forbedring af ressourceeffektiviteten i foderproduktionen".

Derudover arbejder HKScan på at finde modeller for, hvordan man bedre kan binde CO2 på markerne og i skove hos de landmænd, der leverer slagtedyr til selskabet. .

"Vi har en lang tradition inden for produktion af kød via landbrugspartnere. Vi bevæger os gradvis mod den næste evolution inden for landbrug, hvor ansvarlighed vil blive mere integreret. Dette arbejde kræver forskellige kompetencer, så ud over os og vores landbrug vil også andre virksomheder samt eksperter og forskningsinstitutioner blive involveret. Sammen vil vi udforske nye metoder til at reducere klimaaftrykket og skalere god praksis på tværs af vores hjemmemarkeder med udgangspunkt i en økosystembaseret driftsmodel", siger Tero Hemmilä. 

Han lægger vægt på, at man stadig ikke kender hele vejen til målet, men at nye teknologiske fremskridt er nødvendige for at nå til CO2-neutralitet.

Alle HKScans slagterier og produktionsenheder benytter i dag grøn strøm og virksomheden har reduceret sin egen udlending med mere end 70 procent siden 2014. Derudover arbejder man på at reducere udledningen fra emballage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle