Danish Crown skruer op for slagtninger fra mandag: Vil være klar, når restauranter åbner

Danish Crown Beef har kun slagtet 8 ud af 10 kreaturer under corona-pandemien. Nu skal slagtningerne op på normalt niveau igen.

Fra mandag vil Danish Crown Beef igen slagte som normalt.

Kreaturslagterierne i Holsted og Ålborg gearer nemlig op til normal kapacitet - efter at have reduceret til 80-85 procent af det sædvanlige i de seneste uger.

"Fra og med næste uge går vi op på fuld kapacitet", siger en glad Finn Klostermann, direktør i Danish Crown Beef.

"Vi gør det, fordi vores ejere har været dygtige, flinke og forstående i forhold til, at vi ikke skal fylde slagterierne helt op, mens bryllupper og konfirmationer er aflyst og salget til Sydeuropa har været lukket helt ned", siger han.

"Nu har vi et håb om, at den danske regering og de øvrige lande stille og roligt løsner grebet om de brancher, der har været lukket ned. Der vil jeg ikke komme bagefter med at kunne forsyne, når de åbner. Derfor går vi op på fuld slagtning, så vi har masser af danske varer på hylderne", siger han.

Opfordrede: Hold dyrene hjemme

Da statsminister Mette Frederiksen sammen med en række andre statsledere over hele Europa i starten af marts sendte borgerne hjem i stort tal, bad Danish Crown også ejerne om at holde de tungeste dyr derhjemme.

Lukningen af restauranter og foodservice - samt de mange aflyste konfirmationer og sammenkomster - har især skadet salget af de dyreste udskæringer som mørbrad, højreb og filet.

Noteringen på de mange kreatur-kategorier har da også taget nogle usædvanligt store dyk for årstiden. Og det fra et i forvejen presset niveau.

Finn Klostermann påpeger dog, at salget situationen i betragtning, er gået godt.

"Vi har slagtet de 80-85 procent, for vi har skullet holde gang i salget af hakket kød og til hverdagsretter. På de ting sælger vi langt over indeks 100", siger han.

"Samtidig er vejret med os og vi har udsolgt af flanksteaks, som danskerne elsker at lægge på grillen".

Det store spørgsmål er sommeren

Slagteriet i Holsted gearer nu op - og skal nu indhente de tabte dage.

"Vi skubber lige nu to dages slagtning. Udsættelserne er en kombination af landmænd, der selv har ønsket at vente, eller hvor vi har opfordret ham til at vente. Men vi skal have indhentet dem over de næste uger, samtidig med at der også er en række helligdage", siger Beef-direktøren.

Hvad de mange udsættelser - og hele corona-situationen - vil betyde for sommeren, er nu det næste store spørgsmål.

"Vi plejer jo at drosle slagtningerne ned i juli, mens danskerne er i Italien og der ikke er meget aktivitet herhjemme. Der skal vi jo nu afkode, hvad danskerne vil gøre i år. Vi håber, at der skal bruges mere dansk kød, end der plejer, når danskerne formentlig holder ferie herhjemme i stedet. Der vil vi ikke drosle ned i nær samme omfang som de foregående år", forventer han.

Ud over slagteefterslæbet er der dog også et andet vigtigt efterslæb. Nemlig på salget af de dyre delstykker, der normalt ville være gået til Italien, men som de seneste uger har stået uden købere.

"Lige nu fryser vi 10 procent mere ind, end vi har lyst til. Når vi normalt fryser ind på denne tid af året, er det, fordi der er kunder, der efterspørger det. Men de her delstykker skal i handlen på et senere tidspunkt", forklarer Finn Klostermann.

"Vi er dog lykkedes med at sælge mange af de danske oksekødsprodukter, der normalt går til Italien til supermarkederne, der lige nu har mange spændende specialprodukter som oksehøjreb, t-bones og cote du boeuf i kølediskene", siger han.

"Derfor har vi ikke haft det fald i slagtninger som flere af vores kolleger rundt om i Europa ligger på, hvor de roder rundt på 50-60 procent af de normale slagtninger. Og det noteringsfald på op mod 3 kroner kiloet, som flere også har haft, er vi slet ikke i nærheden af", pointerer han og indrømmer dog, at "den bagvedliggende økonomi for landmændene lige nu er forfærdelig".

Hvornår man kan gøre sig forhåbninger om, at noteringerne vil rette sig igen, tør han ikke spå om. Det vil afænge af genåbningens hastighed i hele Europa - ikke bare på restaurationssiden, men også de italienske hudefabrikker og bilfabrikkerne, der aftager lædervarer.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle