Danish Crown: Stemningen stiger - men noteringen ligger stille

Julehandlen begynder omsider at kunne mærkes, melder Danish Crowns sælgere.

Stigende stemning og en duft af julemad.

Sådan lyder meldingen fra Danish Crown denne uge - første gang i et par måneder med en positiv lyd i ugens melding fra den globale salgsdirektør Lars Albertsen.

Meldingerne er dog ikke så positive, at der nu er prisstigninger på vej oven på de seneste ugers prisfald. Dermed tager noteringen endnu en uge på 9,30 kroner per kilo - og for søernes vedkommende 4,80 kroner.

Der er nu tegn på stabilisering, lyder det fra Lars Albertsen, der dog stadig melder, at udfordringerne på afsætningssiden kan murre noget tid endnu. 

"I første omgang handler det om at få en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel i Europa. Den, tror vi på, vil indfinde sig i de kommende uger, og så er det store spørgsmål, om vi vil se en tilstrækkelig stigning i forbruget frem mod jul til, at vi vil se en egentlig vending i priserne", siger Lars Albertsen.

Mens priserne på skinker har stabiliseret sig, så er der stadig pres på forenderne. Efterspørgslen er til gengæld stigende på bove, kamme, brystflæsk og bacon, men dog ikke i en grad der på nuværende tidspunkt kan flytte priserne opad, påpeger han.

"Det er helt uden tvivl julehandlen, som vi begynder at kunne mærke nu. Vi kan se en forbedret efterspørgsel på råvarer til de produkter, som er en fast del af julen på tværs af Europa. Det er langt fra det samme, der spises i alle lande. Medisterpølser har vi vist nærmest for os selv i Danmark, men til gengæld er en jule-skinke uundværlig i lande som England og Sverige", fortæller Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Hvor der de tidligere måneder har været meldt om stor efterspørgsel fra Kina, meldes der nu om "jævn efterspørgsel". Derudover et såkaldt stabilt salg til Japan.

Henter nu ind på efterslæbet

Hvor Danish Crown de seneste måneder har haltet bagefter på slagtningerne, efter covid-lukning af Ringsted samt en række driftsforstyrrelser og stigende tillmeldinger, hales der nu ind, melder Danish Crowns Ejerservice-direktør Nicolaj Nørgaard.

"Vi har haft to rigtig gode uger, hvor vi har haft en god, stabil drift og tilmeldinger, der ikke har været så høje, som vi har set det tidligere. Det betyder, at vi er kommet rigtig godt med, og selvom vi har 135.000 udsatte ud af denne uge, så forventer vi at tilmeldingerne i de kommende uger bliver af lavere vurderet ud fra den gennemsnitlige slagtevægt på slagterierne", siger Nicolaj Nørgaard, der er daglig leder i Danish Crown Ejerservice.

Slagtevægten er nemlig nu faldet til under 90 kilo i gennemsnit. Derfor er han også optimistisk, når han kigger frem mod helligdagene omkring jul og nytår.

"Jeg tror på, at vi får slagtet op til jul, medmindre der kommer nogle uforudsete driftsforstyrrelser eller ekstraordinære, ikke-eksporterede grise ind på slagterierne, som vi ikke har fået besked om via vores indberetninger", mener han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle