Danish Crown: Tab på Tulip-salg påvirker ikke restbetaling

Hvis ikke Tulip Ltd. blev solgt, skulle der investeres for milliarder. I stedet står et mere robust Danish Crown efter salget, mener topchef.

En nedskrivning på 500 mio. kr. som følge af dagens salg af britiske Tulip Ltd. vil ikke direkte påvirke den restbetaling, som de danske andelshavere vil få udbetalt, når regnskabsåret slutter for Danish Crown.

Det fortæller direktør Jais Valeur efter offentliggørelsen af salget af det tabsgivende datterselskab.

"Vi tager en nedskrivning på vores goodwill på 500 mio. i forbindelse med salget. Det går på egenkapitalen, derfor vil restbetalingen ikke være påvirket. Ikke af de 500 mio, men kun af det negative resultat", fortæller Jais Valeur.

Dermed henviser direktøren til, at Tulip Ltd. de seneste år har kostet andelshaverne i Danish Crown dyrt. På bare et år kostede det britiske selskab et tab, der svarede til hele 22 øre/kg i efterbetaling - en direkte årsag til, at restbetalingen i 2017/18 blev den laveste i ni år.

De samlede tab ventes at være over 2 mia. kroner for Tulip Ltd.'s drift siden 2015. Det præcise tal ønsker Jais Valeur dog ikke at oplyse endnu.

"Vi har fem uger tilbage, før året er gået, og der vil vi fortælle, hvordan det er gået Tulip Ltd. i år", siger han.

Topchefen har tidligere udtalt, at Tulip Ltd var på vej tilbage på en mere økonomisk fornuftig kurs. Men også i år ville der være røde tal på bøgerne for selskabet, der altså indtil salget i dag var Danish Crowns største datterselskab og største marked.

Krævede investeringer for milliarder

Selve salget af Tulip Ltd har været undervejs siden foråret, hvor der først blev indledt samtaler mellem køberen Pilgrim's Pride og Danish Crown. Selve salgsforløbet er dog foregået over 8 uger hen over sommeren.

"Vi har knoklet med at få rettet England op, men nu kommer vi til en fase, hvor vi har fået styr på leverancesikkerhed og kvalitet, samt produktionseffektiviteten. Men det er også blevet mere og mere tydeligt, at vi står over for betydelige investeringer i England. Vi skulle investere op mod 2 mia. kroner de kommende år, i opgraderinger af fabrikker, ny innovation og nye produkter", forklarer Jais Valeur.

"Så spørger man sig selv: Er vi klar til at investere det i engelsk produktion, med de udfordringer vi også har på hjemmebanen? Så fik vi det bud på 2,4 mia. kr. og så trak vi en streg", siger han.

Beholder 40 pct. omsætning i UK

Danish Crown beholder dog enkelte aktiviteter i det britiske. Det er en mindre produktion i Halifax af bacon til foodservice, samt øvrige foodserviceaktiviteter. Og så vil de danske svineproducenter også fortsat ej og drive fabrikken i Buggle, hvor der udbenes. Sidst, men ikke mindst, kommer hele eksporten af dansk bacon til det vigtige britiske marked - et samlet salg for op mod 4 mia. kroner årligt.

"Det er cirka 40 procent af vores engelske forretning og omsætning, vi beholder", siger Jais Valeur, der altså siger farvel til omkring 12 fabrikker, næsten 6000 ansatte og en hel del britisk svineproduktion, der er købt til over de seneste 10-20 år.

- I Danish Crowns 4WD-strategi figurerer England som et af koncernens fire hjemmemarkeder sammen med Polen, Danmark og Sverige. Vil England fortsat være såkaldt hjemmemarked?

"England er fortsat et strategisk vigtigt marked. Vi eksporterer for 4 mia.kr. årligt, og det er et af de vigtigste marked for dansk gris. Vi kan fortsat sælge til foodservice. Men vi bliver stillet lidt mere frit. Og vi toner ned for de engelske produktion og de engelske råvarer", forklarer Jais Valeur.

Brexit har presset yderligere

- Hvor meget har beslutningen om at sælge med Brexit at gøre?
"Dette er ikke en Brexit beslutning. Men Brexit har gennem de sidste tre år ikke haft en positiv indvirkning på den engelske forretning. Forbrugertillid og salget i de store kateorier har været faldende og supermarkedskæderne har været presset til at finde besparelser hos kunder. Det er den indirekte effekt af det hele. Dette salg løser ikke noget i forhold til Brexit for os. Men det er heller ikke noget, der spiller positivt ind, når man overvejer, om man skal sælge".

- Hvad betyder salget for Danish Crown? I får nogle penge ind?

"Vi får reduceret gælden med 2 mia. kroner. Vi får et mere robust DC. Det er ikke sådan, at vi står og kigger på, at det skal bruges til noget andet. Men det giver et mere robust Danish Crown. Med de usikkerheder, vi kigger ind i - en europæisk økonomi, der går ned i gear, en handelskrig, samt et brexit, er det godt at være robust".

- Er pengene øremærket til noget?

"De er øremærket til at skabe mere robust Danish Crown, lad os sige det på den måde. Derudover vil jeg glæde mig over, at vi får 2,4 mia. kroner for en virksomhed, der har tabt penge gennem de sidste år. Og over, at det ikke ar en direkte effekt på betalingen for de danske landmænd ud over det resultat, der har været".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle