Danish Crown-topchef: CO2-afgift bliver et meget stort eksperiment

En CO2-afgift skal skrues klogt sammen, skriver Jais Valeur i en kronik

Man risikerer at gøre den globale klimakamp en bjørnetjeneste, hvis ikke den kommende CO2-afgift på landbrugets skrues ordentlig sammen.

Det understreger Danish Crowns topchef, Jais Valeur, i en kronik i JyllandsPosten på dagen, hvor Svarer-udvalget præsenterer sit udkast til en grøn skattereform for landbruget. 

Derfor skal en kommende CO2-afgift skrues klogt sammen.

- Danmark vil være det første land i verden til at indføre en sådan skattereform. Derfor er det vigtigt, at den skrues klogt sammen og på den måde bliver en model til inspiration for andre lande. Det er også hele baggrunden for, at ekspertudvalgets rapport gentagne gange er blevet forsinket. Der er ingen erfaringer at trække på. Alt skal opfindes forfra, og konsekvenserne af afgiften er yderst usikre, skriver Jais Valeur.

Han mener, at en CO2-afgift bliver et meget stort eksperiment.

- En CO2-afgift på biologiske processer i Danmark gennemført som det eneste land i verden bliver et meget stort eksperiment. Vi risikerer at gøre både dansk konkurrenceevne og klimaet en bjørnetjeneste og afvikle tusindvis af danske arbejdspladser i en fødevaresektor, der tilmed er blandt de mest innovative i verden, skriver Jais Valeur.

Han opfordrer derfor til, at en CO2-afgift på biologiske processer bør gælde på tværs af lande, der handler sammen, frem for at Danmark går enegang.

Jais Valeur understreger, at målet med med en grøn skattereform må være at omstille landbrugsproduktionen, så vi når vores klimamål uden at fødevareproduktionen reduceres væsentligt. 

Han peger på, at landbruget kan optimere sin fodersammensætning, blive bedre til at bruge alle råvarer, optimere vores stalde, håndtere husdyrgødning, så vi reducerer emission af metan, og vi kan udtage lavbundsjorde. 

- Men vi kan ikke sætte havvindmøllestrøm til en gris eller en ko, pointerer han.

Svarer-udvalget præsenterer sit forslag til en CO2-afgift klokken 11 i dag. Flere medier har allerede erfaret, at udvalget kommer med tre forslag, hvor den højeste afgift bliver på 750 kroner.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle