Danish Crown udskyder målet om 60 øre ekstra

Endnu et kæmpe minus i England hiver Danish Crowns løfter om merbetaling til ejerne fra hinanden. Samtidig ender restbetaling på laveste niveau i fem år.

Det vil tage to år ekstra, før de danske landmænd får de 60 øre ekstra, som Danish Crown-topchef Jais Valeur ellers havde lovet dem. Det skyldes, at problemerne i det engelske datterselskab Tulip Ltd. langt fra er slut. Tværtimod, fremgår det af det regnskab, som slagterikoncernen har fremlagt her til morgen.

"Vi er bestemt ikke tilfredse med regnskabet. Vi er fortsat hårdt ramt af problemerne i vores engelske forretning. Samtidig har en kombination af uro på verdensmarkedet, generelt lave verdensmarkedspriser på grisekød samt en stærk euro kostet på indtjeningen i det forløbne år", udtaler Jais Valeur.

"Derfor har vi ikke som forventet formået at forbedre vores overordnede performance, men er i stedet bakket. Det er ikke godt nok, og det er ikke mindst ærgerligt, når vi faktisk lykkes med store dele af vores strategi", siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

Firhjulstrækker i bakgear

For tre år siden lovede han ellers i koncernens strategi, der blev kaldt 4WD, eller firhjulstræk, at de danske andelshavere skulle have en merpris på 60 øre pr.kg i forhold til en såkaldt kurv af europæiske konkurrenter, heriblandt både tyske og spanske svineproducenter.

På det tidspunkt lå Danish Crown 23 øre pr. kg foran, så merprisen skulle altså ende på 83 øre pr. kg i 2021.

Imidlertid har Danish Crown ikke lagt flere øre til forspringet - konkurrenterne har tværtimod indhentet. Og sidste år lå Danish Crown faktisk bagefter konkurrenterne.

Jais Valeur fremlægger ikke peer group-tallet i pressemeddelelsen. Men som han udtaler, så er man altså atter bakket.

problembarnet england

Problemerne skyldes atter det store og tidligere så hæderkronede Tulip Ltd i England, der fortsat laver blodrøde tal.

Hvor det ellers i årets første kvartal forlød, at man nu var i positive regnskabstal, så er årsresultatet helt modsat. Faktisk er underskuddet på en kvart milliard større end sidste års underskud.

260 mio. kr. er der tabt i England mod 231 mio. kr. i 16/17.

Efterbetaling presset

Bestyrelsen lægger nu op til, at der skal udbetales 83 øre pr. kg i restbetaling, mens so- og kreaturandelshavere får 73 øre og 100 øre i gennemsnit. Dette inkluderer forrentningen af andelshaverkonti, sådan som Danish Crown indførte tidligere på året.

Det lavere niveau end de sidste år i restbetaling skyldes ifølge bestyrelsesformand Erik Bredholt, at man i stedet har brugt pengene i Danish Crown på at holde hånden under den pressede notering hele sommeren.

"Det koster på bundlinjen, og derfor kommer vi ud med en restbetaling, der ligger under det, vi har leveret de seneste år, men vi har sat restbetalingen så højt, som det er muligt ved en lav, men tilstrækkelig konsolidering," siger Erik Bredholt.

Sidste år betalte Danish Crown 95 øre pr.kg til griseandelshaverne, mens det forrige år blev til 100 øre pr. kg i restbetaling.

Emneord

danish crown

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle