I dag opdrætter 48 landmænd slagtesvin helt uden antibiotika, og flere svineproducenter er på venteliste. Danish Crown har et mål om at nå 10.000 svin om ugen.
48 danske landmænd har i løbet af de sidste fem år har lagt produktionen om til at opdrætte svin uden at bruge antibiotika. Lige nu står mellem 20 og 30 landmænd på venteliste til også at begynde at levere OUA-kød, viser en ny opgørelse fra Danish Crown.
Danish Crown har et mål om at slagte 10.000 svin opdrættet uden antibiotika om ugen i 2020 - hvilket svarer til fire procent af det samlede antal slagtesvin
Det skriver DR.
I dag bliver 6.000-8.000 OUA-svin slagtet hos Danish Crown hver uge. Det er dobbelt så mange, som antallet af slagtede økologiske svin.
OUA-svinene udgør mellem to og tre procent af alle slagtesvin hos Danish Crown, oplyser slagteriet til DR.
Men selvom udviklingen er positiv, skal branchen sætte sig mere ambitiøse mål, mener professor Hans Jørn Kolmos.
"I det store regnskab påvirker det næppe udbredelsen af resistente bakterier i svineproduktionen. Men hvis 50 procent af alle vores dyr bliver produceret uden antibiotika, begynder det at batte noget", siger han.
Kødet er ikke sundere end det almindelige konventionelle svinekød, da intet dansk svinekød må indeholde rester af antibiotika, forklarer professor og overlæge i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos.
Alligevel mener han, at vi som forbrugere bør købe svinekød, der er opdrættet uden antibiotika, fordi man dermed bidrager til at reducere antibiotikaforbruget ude i besætningerne, så der kommer færre resistente bakterier, som smitter mennesker.
I forrige uge leverede Berith Nissen de første 110 OUA-svin til slagtning hos Danish Crown. Målet er at kunne levere 380 svin om ugen.