Danish Crowns adm.direktør: Et marked, som vi ikke har haft i 100 år

Svinenoteringen er underdrejet af præsident Trump og et tysk marked i ubalance. Danish Crowns direktør Jais Valeur ser med bekymring på et marked, der slet ikke gør, som det plejer.

Normalt falder svinepriserne efter nytår, stiger i grillsæsonen, falder efter sommeren og stiger op mod jul.

»Men i år er ikke normalt«, konstaterer adm. direktør i Danish Crown, Jais Valeur.

»Prisen steg efter nytår, faldt i grillsæsonen, og nu stiger den efter ferien. Vi har haft en sommer og et marked, som vi ikke har haft i 100 år«.

Jais Valeur erkender, at han som topchef skal være varsom med at pege årsagen til dårlige priser ud af virksomheden. Men der er flere grunde til den aktuelle notering på bare 8,70 kr./kg, mener han.

»Den amerikanske-kinesiske handelskrig med nu to gange 25 procents ekstra told har sænket det amerikanske marked, men der bliver stadig produceret 5 procent ekstra grise. Samtidig afhænger hele det europæiske marked af verdensmarkedet på en helt anden måde end for bare fem år siden. Og så har det tyske marked været helt usædvanligt«, remser topchefen op.

Tab på tyske slagtninger

Især det tyske marked er specielt. Jais Valeur kalder den seneste måned ’vanvittig’.

»Vi har i de sidste uger valgt at køre 15-18 procent færre grise igennem i Tyskland, end vi normalt gør, selv om det koster en formue ikke at fylde sit slagteri. Men det er stadig billigere end at købe flere grise«, forklarer han og påpeger, at nok har noteringen været kraftigt stigende i de sidste uger. Men hverken smågrisepriserne eller detailpriserne har afspejlet det.

- I taber penge i Tyskland?

»Vi kommer til at tjene penge, når det hele gøres op. Der kan altid komme nogle uger, hvor det vipper den ene eller anden vej,« siger han.

Sidste uge blev der slagtet 850.000 tyske grise mod sædvanligt over en million. Varmen er en del af årsagen. Men Jais Valeur mener også, at det kan være starten på et strukturelt fald i Tyskland.

»Hvis den hypotese er rigtig, er der nogle, der skal forlade det her, formentlig nogle af de små og mellemstore slagterier. Men det vil være en lang proces, før kapaciteten tilpasses«.

Trump og statsstøtten

Generelt har topchefens optimisme på branchens vegne taget et dyk i de seneste måneder.

»Der er kommet mørke skyer på himlen. Det går stadigvæk godt mange steder, men det er svært at være lige så positiv«, siger han og nævner handelskrig, Brexit og dollarkurs. Især Trumps melding om statsstøtte til svineproducenterne får direktøren til at ryste på hovedet.

»Hvis de fortsætter væksten på 5 procent, vil det være helt vildt. Alle de kilo skal enten lægges på lager eller trykkes ud på markedet med statsstøtte. Så kommer prisen ikke til at gå op, uanset hvad der i øvrigt vender positivt i Europa«, slår han fast.

»For fem år siden ville det europæiske marked ikke blive sænket af, at den amerikanske pris flyttede sig. Men i dag mødes vi alle på eksportmarkederne i Asien. Spanien og Tyskland har fået en forretningmodel, der ligner vores, på godt og ondt«.

Optimisme i afmålt dosis

Når alt det negative er sagt, så kan Jais Valeur dog også ane enkelte spæde tegn på optisme.

»Vores kinesiske kunder har løftet telefonrøret på nogle af de delstykker, vi sælger. Det er første gang i et år. Vi har også solgt lidt. Det er positivt, at de i hvert fald løfter røret. For det har de ikke gjort længe«.

»Dollaren er også steget en smule. Og der har været et tilfælde af svinepest i Kina. Og så vil stigende foderpriser normalt føre til prisstigninger. Og med måske en produktionsopbremsning i Europa har du måske ingredienserne til, at det kan gå op igen. Men det er for tidligt at spekulere i«, siger han.

Faktaboks

En svinenotering med ondt i varmen

  • Efter i flere uger over sommeren at have ligget på 8,30 kr./kg er noteringen de seneste uger steget til nu 8,70 kr./kg.
  • Hvis man måler isoleret på uge 32, var noteringen for 2018 den laveste i 15 år, viser tal fra Danske Svineproducenter.
  • I 2003 var noteringen på pauvre 7,20 kr./kg.
  • De højeste niveauer lå i 2012 på 11,5 kr./ kg, i 2013 på 11,7 kr./kg og sidste år, hvor et kilo svinekød indbragte 11 kr./kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle