Danish Crowns topchef: "Det bliver en lang og kold vinter"

Svinesektoren bliver udfordret den kommende tid, varslede Jais Valeur, topchef i Danish Crown, der talte på VÆKST-konferencen.

Svinesektoren går en hård tid i møde. Særligt eksporten af smågrise er vingeskudt, og også slagtesvineproducenter får sit at kæmpe med.

Sådan lød den dystre udmelding fra Jais Valeur, CEO i Danish Crown, da han fredag var blandt indlægsholderne på LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18.

"Vi kan se, at smågriseeksporten i øjeblikket er ved at gå i stå. Jeg tror, vi kommer til at have en rigtig lang og kold vinter for især smågriseeksporten, men vi andre (slagtesvineproducenter, red.) vil også få det svært de kommende måneder", sagde slagterichefen.

tyskerne taber 100 mio. kr. om ugen

Danish Crown har været kritiseret for en notering, der hen over sommeren lå langt under den tyske notering. Men forskellen, der i perioder blev opgjort til tre kr., har sin naturlige forklaring.

"Vi har ligget langt efter her i sommer, mens man i Tyskland har valgt at ophæve tyngdekraften, og der har været tabt 100 mio. kr. om ugen hos de tyske slagterier hen over sommeren. Der bliver fortsat tabt store penge dernede. Min påstand er, at den danske notering er et udmærket udtryk for værdien for grisen ude på markedet", sagde Jais Valeur.

Masser af svinekød fra USA

Medvirkende til, at noteringerne i Danmark er presset, hænger sammen med verdensmarkedspriser, som er præget af, at USA sprøjter masser af svinekød ud på markederne.

"Der bliver givet støtte til amerikansk svineproduktion. De har bygget på nye store slagterier det seneste år, så kapaciteten i USA bliver ved med at vokse", sagde han op påpegede, at Danmark er udsat på grund af landets store eksportandel.

"Vi er rigtig udsat, men det er Tyskland og Spanien også. Så det bliver en lang og kold vinter, men vi skal stå igennem uden at tabe sigtet", sagde han.

Og sigtet er at få skabt en øget værdi for de produkter, Danish Crown afsætter eller vil afsætte i fremtiden.

satser på skinke og pepperoni

Jais Valeur omtalte blandt andet slagteriets rejse mod at blive en komplet leverandør af tilbehør som pepperoni og skinke til pizzaproduktion.

Her satser Danish Crown benhårdt på at bliver markedsleder. Et opkøb af en hollandsk baconproducent har resulteret i byggeri af en ny fabrik, og fokus på skinke til pizza gør, at Danish Crown er på nippet til at bygge en fabrik i Storbritannien.

det kinesiske marked vågner

Selv om slagteribossen ikke varslede stigninger for svinenoteringerne i den nærmeste fremtid, så afslørede han, at Kina kan være det sted, hvor der kommer lys for enden af tunnelen.

"Det kinesiske marked er begyndt at vågne op igen. Der er håb forude for slagtesvinene. Det vil jeg sige", sagde Jais Valeur.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle