Danmark i front med løse søer i farestalden - og udlandet lytter

Danmark er internationalt set i front, når det drejer sig om løsdrift til søer i farestalden. Det er en position, der kan få stor betydning for vores fremtidige eksport.

Repræsentanter for tre af verdens største dyrevelfærdsorganisationer sad i to dage på Axelborg sammen med forskere og branchefolk og drøftede udviklingen omkring løsdrift i farestalden.

»Det er værdifuldt, at vi formår at samle både velfærdsorganisationer, forskere og branchefolk til en workshop i Danmark om dette emne«, siger sektordirektør Chr. Fink Hansen, Seges Svineproduktion, der selv deltog.

Bøjler eller ej?

Et emne på workshoppen var, om den danske model med opboksning af soen omkring faring kunne accepteres.

»Vi oplever, at der nu er en generel accept af at bruge beskyttelsesbøjler omkring faring frem for et system med fuld løsdrift. Ikke mindst i en overgangsperiode«, siger Vivi Aarestrup, Seges.

Hun oplever, at andre lande lytter til de danske erfaringer med beskyttelsesbøjler, og at det i sidste ende kan få betydning for vores eksport. Deltagerne i workshoppen er nemlig anerkendte eksperter i deres hjemlande.

»Men de er også rådgivere for nogle af vores kunder. Derfor er det vigtigt, at de har været med i diskussionen på workshoppen«, siger Vivi Aarestrup.

Penny Sawyer, udviklingschef hos kinesiske CIWF, anerkender, at beskyttelsesbøjler kan være et nødvendigt skridt på vejen mod løsdrift.

»På lang sigt må fuld løsdrift dog være endemålet«, siger hun.

Tyske Astrid vom Brocke, konsulent i Nordrhein-Westphalen, peger også på, at udviklingen går i retning af løsdrift.

»Alle tyske svineproducenter må forberede sig på den udvikling«, siger hun.

Forskning i samme retning

Deltagerne i workshoppen rejste hjem med en fælles forståelse af, hvor der er huller i den fælles viden, og hvilke udfordringer man står over for.

»Det betyder, at kommende forskningprojekter i højere grad arbejder i samme retning, frem for som hidtil at stritte i forskellige retninger«, fortæller Vivi Aarestrup.

Danmark er samtidig med til at sætte rammerne for forskningsprojekter i andre lande.

Blandt de mest presserende forskningsmæssige emner var håndtering af stadig større kuld, udvikling af stier, der imødekommer fremtidige markedskrav, sti-design, der tager hensyn til såvel so, pattegrise som personale, og om hvornår beskyttelsesbøjler bør åbnes.

Sideeffekt

Chr. Fink Hansen er særligt glad for de kontakter og mulige alliancer, der er skabt til fremtidige samarbejdspartnere.

»Alliancer har stor betydning for, at vi kan øge eksporten af velfærdssvinekød og dermed give flere danske svineproducenter mulighed for at etablere systemer til løse søer. Derfor er samarbejde med eksperter fra Sverige, Australien, Tyskland, UK og store internationale dyrevelfærdsorganisationer meget vigtigt«, siger han.

Han fremhæver desuden, at workshoppen også er en stor anerkendelse af dansk forskning og dansk svineproduktion.

»Det er meget værdifuldt, at deltagerne rejser hjem med det i bagagen«, siger han.

Faktaboks

Internationalt velfærdsmøde i Danmark

  • I to dage var 38 forskere, brancheansatte og medlemmer af dyrevelfærdsorganisationer i Danmark. De kom fra 12 forskellige lande, herunder USA, Australien, Canada og mange europæiske lande
  • Formålet var at diskutere fremtidens faresti til løse søer, at fremlægge de seneste forskningsresultater og gennemføre gruppearbejde med det formål at pege på anbefalinger og videnshuller
  • Seges Svineproduktion var vært for workshoppen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle