Danmark ramt af tidlig tørke - men vandingsmaskinerne står stadig pakket væk

Marts var allerede efter 18 dage den vådeste i 41 år, og nu har en usædvanlig tidlig tørke meldt sig i april.

Selvom marts var rekordvåd, er jorden meget hurtigt blevet tør.

Tørkeindekset som DMI beregner er rekordhøjt så tidligt på sæsonen, det skriver dmi.dk.

Hvor marts blev rekordvåd med hele 106 mm regn på landsplan, ser det nu ud til at man kan pakke regntøj og paraplyer væk. Det våde vejr er hurtigt skiftet, og de seneste 23 dage er der blot faldet omkring 7 mm nedbør, skriver DMI.

"I de 15 år vi har beregnet tørkeindeks, har vi ikke set så høje værdier så tidligt på sæsonen”, fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI. 

Tørkeindekset ligger for nuværende på 4, hvilket betyder 'lav risiko for tørke'. Umiddelbart ikke noget, der lyder videre voldsomt, men når klimatologen kigger på vejrudviklingen i den kommende tid, kan jorden gå hen og blive meget tør.

Landboformænd ikke bekymrede

Hos LandboForeningen Midtjylland frygter formand Frede Lundgaard Madsen ikke den tørre jord endnu.

"Jeg kører rigtig meget rundt, og jeg har ikke set nogen marker, der ser tørre ud endnu. Og mig bekendt er der heller ikke nogen, der er begyndt at vande", siger Frede Lundgaard Madsen og fortsætter: 

"Jeg skal ikke sige, at der ikke er nogle græsmarker eller rapsmarker, der begynder at trænge til vand. Men Martin Merrild ringede faktisk lige om det samme, og jeg sagde: 'at nu må du dælme stoppe med at brokke dig altid'", siger landboformanden, der dog erkender, at det er længe siden, det har regnet.

Hos Lars Kristensen på Elmegaarden er man heller ikke begyndt at vande endnu.

"Jeg har ikke observeret at nogen er begyndt endnu", siger formanden for Landbo Limfjord, og henviser også til rapsen som den plante, der må være mest tørstig.

Tørken har ikke toppet endnu

Hos DMI melder man, at månedsprognosen indikerer, at det vil holde stort set tørt de næste par uger.

Det betyder at tørkeindekset kan komme op omkring 7 (forøget risiko for tørke red.) og endda med høj risiko for tørke nogle steder lokalt.

Værdier man normalt først ser i slutningen af maj og starten af juni.

Tørkeindekset fortæller ikke i sig selv, om et område er ramt af tørke, men om risikoen for, at et område er ramt eller bliver det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle