Danmark skal betale landbrugsstøtte tilbage til EU

Landbrugsstyrelsen skal betale 5,1 mio. kr. tilbage til EU på grund af mangel i kontrollen inden for frugt og grønt.

EU-Kommissionen var i maj 2016 på revisionsbesøg i Danmark, hvor den reviderede Landbrugsstyrelsens kontrol af støtte udbetalt til producentorganisationer inden for frugt og grønt.

EU´s revisorer fandt mangler ved to af kontrollerne, hvilket som udgangspunkt medfører, at Danmark skal betale EU-støtte tilbage i en såkaldt underkendelse.

Efter nærmere drøftelser mellem Kommissionen og styrelsen er der opnået enighed om, at Landbrugsstyrelsen skal betale 5,1 mio. kr. tilbage til EU-kommissionen.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

"Det er beklageligt, at EU har fundet mangler i vores kontrol, som gør, at vi skal betale EU-støtte tilbage. Vi er dog tilfredse med, at underkendelsen er forholdsvis beskeden", skriver styrelsen i meddelelsen og uddyber, at man er godt igang med at rette op på kritikken.

sådan fungerer en underkendelse

EU-Kommissionen reviderer med jævne mellemrum medlemslandenes administration og kontrol af landbrugsstøtteordningerne.

Hvis der bliver konstateret fejl eller mangler i kontrollen, kan EU-Kommissionen beslutte, at medlemsstaten skal betale EU-støtte tilbage til EU. Dette kaldes en underkendelse.

Hvis EU-Kommissionen mener, at Landbrugsstyrelsen ikke har kontrolleret en ansøger, der modtager støtte, godt nok, får styrelsen en underkendelse.

EU-Kommissionen vurderer simpelthen, at der er risiko for, at der også er fejl i ansøgningerne fra andre ansøgere, som Landbrugsstyrelsen ikke har opdaget. Selv få fejl kan derfor få store konsekvenser og i sidste ende føre til underkendelser.

Alle medlemslandene har i årenes løb modtaget underkendelser. Danmarks samlede underkendelse i perioden 2012 – 2017 er 0,74 pct. af styrelsens samlede udbetalinger. Gennemsnittet for EU er 2,7 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle