Danmark største havn begynder at køre på biodiesel

Mandag blev de første køretøjer på Lindø havn i Odense tanket med ren klimavenlig biodiesel. For adm. direktør Carsten Aa er der et perspektiv i at kunne rulle mere biodiesel ud.

Lindø Port of Odense, havnen der ligger nord for Odense og er Danmarks arealmæssigt største, får strøm fra tre store vindmøller på havnearealet, og næste skridt er biodiesel i tanken.

Det offentliggjorde adm. direktør Carsten Aa mandag, da han præsenterede et nyt samarbejde om biodiesel.

Aftalen er indgået mellem havnen og den nordfynske virksomhed Emmelev A/S, der producerer biodiesel af raps.

I en forsøgsordning skal Emmelev A/S levere klimavenlig og fossilfri biodiesel til i første omgang to af havnens personbiler. Adm. direktør og ny formand for Danske Havne, Carsten Aa, lagde dog ikke skjul på potentialet.

"Hvorfor skal verdens største mobilkran med en højde på 57,50 meter og en vægt på 824 ton, som havnen fik leveret i februar, ikke køre på klimavenlig biodiesel i fremtiden?", udtaler Carsten Aa i en pressemeddelelse efter aftalen med Emmelev A/S blev præsenteret.

Mobilkranen er i øjeblikket diseldrevet.

Laver grøn omstilling

Mandag blev det første læs biodiesel leveret, og med var havnens direktør Carsten Aa, medejer af
Emmelev A/S Morten Simonsen og tidligere klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Biodiesel skal være med til at mindske Lindø Port of Odenses klimaaftryk.

"Vi har en lang række dieseldrevne køretøjer herude. Lige fra gummigeder til kæmpestore kraner. Så for os er der et perspektiv i at kunne rulle mere biodiesel ud. Vi har et stort forbrug på det område", siger Carsten Aa.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har tidligere sagt, at han ser potentiale i, at biodiesel bliver en del af løsningen i forhold til at opfylde regeringens mål om at reducere CO2-udledningen i Danmark med 70 procent inden 2030.

Emmelev A/S har siden 2002 produceret biodiesel, og i dag udgør biodieselproduktionen en fjerdedel af deres samlede produktion.

Faktaboks

  • Den diesel, man tanker ved tankstationerne rundt omkring i Danmark, består af omkring syv procent biodiesel, men i Danmark er der ikke mange, der kører på ren biodiesel eller en højere andel end syv procent, som de to køretøjer på havnen skal

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle