Danmark stemte nej men skal alligevel reducere ammoniak

Selv om Miljø- og Fødevareministeren stemte nej i Bruxelles, skal Danmark alligevel reducere ammoniakudledningen mere end noget andet EU-land.

Det er en straf for at have været ambitiøse, var Esben Lunde Larsens lidt bitre kommentar mandag.

For mandag godkendte ministerrådet trods dansk modstand nemlig at følge den protokol, der handler om, hvor meget de forskellige lande skal mindske udledningen af en række forskellige stoffer, bl.a. ammoniak.

Det betyder, at Danmark skal reducere udledningen af ammoniak med 24 pct. fra 2005 til 2020. Det er det suverænt højeste krav i EU, hvor landene i snit skal reducere med seks procent. Kravet er også betydeligt højere for Danmark end for nabolande som Sverige, der kan nøjes med 15 procent, og Tyskland, der kan nøjes med 5 pct. Danmark har ellers allerede fra 2005-2011 reduceret ammoniakudledningen med 11 procent, og det er markant mere end både Tyskland og Sverige.

»Vi skal arbejde for at mindske luftforureningen internationalt, men det er ganske enkelt ikke rimeligt, at Danmark skal reducere ammoniak med 24 pct. i 2020. I Danmark har vi længe haft høje krav til bl.a. landmændene, som mindsker udledningen af ammoniak. Når vi så skal finde 24 pct. mere, er ammoniakmålene en straf for at have været ambitiøse. Fordelingen bør være mere fair, så den danske konkurrenceevne ikke forringes,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Nej og ja

Efter at ministerrådet nu har sagt god for Gøteborg-protokollen, skal den godkendes af de enkelte medlemslande. For fortsat at være loyal over for EUs ambitioner for at mindske luftforureningen agter regeringen - selv om ministeren stemte nej i ministerrådet - at godkende protokollen på Danmarks vegne.

Forpligtelserne i den reviderede Gøteborg-protokol, som den kaldes, skal i forvejen implementeres i dansk lov gennem NEC-direktivet, som blev vedtaget i EU i december 2016.

Danmarks egen skyld

De høje krav til Danmark har været debateret i årevis, men det er ikke lykkedes regeringen at få lempet kravene. Det er den tidligere regering med Ida Auken - dengang SF, nu radikal - som miljøminister, der selv sagde til EU, at Danmark kan reducere udledningen af ammoniak med 24 pct. På samme måde bliver andre lande holdt fast på deres tilbagemeldinger, f.eks. skal Frankring, der i 2005-2011 øgede ammoniakudledningen med tre pct. kun reducere med fire procent frem mod 2020.

Faktaboks

Reduktionskrav

Så meget skal Danmark reducere udledningen fra 2005 til 2020:

  • NOx: 56 procent
  • VOC: 35 procent
  • SO2: 35 procent
  • NH3 (ammoniak): 24 procent

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle