Danmarks bedste traktorlærling: "Jeg kan ikke skrive mit eget navn"

Christian Thomsen vandt i weekenden Danmarks-mesterskabet for landbrugsmaskin-mekaniker-lærlinge.

"Jeg kan ikke skrive mit eget navn, og jeg har nærmest ikke kunnet fuldføre min folkeskole-eksamen. Nu står jeg her som vinder af Danmarks Bedste Lærling - Landbrugsmaskinmekaniker 2018. Det er helt vildt".

Ordene kommer fra Christian Thomsen, der lørdag sikrede sig titlen som den bedste lærling inden for sit fag. Og det var tydeligvis en stolt vinder, LandbrugsAvisen talte med lørdag efter præmieoverrækkelsen.

"Jeg havde på ingen måde regnet med at vinde. Jeg synes bare, det var flot at være blandt de fire finalister i konkurrencen. Så jeg er meget glad", fortæller Christian Thomsen, der til daglig arbejder hos Langelund Maskinstation.

Og man forstår ham godt. Uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker er ikke længere en uddannelse, hvor man skruer i et beskidt værksted fra morgen til aften.

Svensknøglen er skiftet ud med computere, elektroniske fejlsøgningsværktøjer og manualer, hvilket gør det endnu mere utroligt, at Christian Thomsen er nået så vidt, selvom han har svært ved ord.

"Jeg lærer på en anden måde. Jeg kan ikke bare tygge mig igennem en stak bøger. Jeg ser på illustrationer, følger med i tingene på video og forsøger så at stave mig gennem nogle ord, så jeg bedre forstår meningen. Det er måden for mig", siger han.

Finalister i hårdt arbejde

DBL, som konkurrencen også kaldes, fandt sted på Erhvervsskolerne Aars, som også er uddannelsested for landbrugsmaskinmekanikere.

Det er sjette gang, konkurrencen afholdes af de fire arrangører, Dansk Maskinhandlerforening, Dansk Metal, LandbrugsMedierne og Erhvervsskolerne Aars - og konceptet for finalisterne er det samme år efter år: Komplekse opgaver, der skal løses inden for et begrænset tidsrum.

Det giver som regel de fire finalister sved på panden. I år var ingen undtagelse:

"Tiden flyver af sted, og de to timer, vi har til hver opgave, er lynhurtig gået, så det gælder om at finde en hårfin balance mellem hastighed og kvalitet, så man sikrer sig, at tingene er udført korrekt", fortæller Anders Sørensen fra J. Hundahl A/S.

Han blev samlet nummer tre i konkurrencen, mens Nicolai Nielsen, Hjallerup Maskinforrening, tog andenpladsen. Nummer fire blev Rasmus Skou fra PN Maskiner.

Hovedsponsor i konkurrencen var Kramp (det tidligere Grene).

Faktaboks

DBL 2018 kort fortalt:

  • Fire finalister dyster i tre opgaver: To enkeltmands- og én samarbejdsopgave.
  • Der er to timer til hver opgave (fire til samarbejdsopgaven).
  • Vinderen er den, der samlet scorer flest point i opgaverne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle