Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet

Finansminister Kristian Jensen indviede i går Danmarks første økologiske biogasanlæg, der producerer økologisk biogas til gasnettet.

I går blev det økologiske biogasanlæg Nature Energy Månsson indviet. Anlægget producerer biogas til gasnettet ved at omdanne hønsemøg, madaffald og grønsagsaffald til biogas. Anlægget er en del af en grøn omstilling af gasnettet, som samtidig kan blive en ny eksportsucces for Danmark:

"Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark", siger administrerende direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.

En analyse fra Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele Danmark.

Biogasanlægget har også stor lokal betydning, da en række økologiske landbrug er afhængige af at have adgang til økologisk gødning: 

"Jeg er utrolig stolt over, at den første økologisk produceret biogas på gasnettet kommer fra Ikast-Brande Kommune. Anlægget er et grønt fyrtårn for kommunen, og har stor betydning for de mange økologiske landbrug i kommune", siger Ib Boye Lauritsen, borgmester i Ikast-Brande Kommune.

En fødevareskandale satte skub i projektet

Bukkehornsfrø fra Egypten kombineret med en udpræget lyst til at eksperimentere er et par af de ting, der er medvirkende årsag til, at Danmarks største økologiske biogasanlæg nu er en realitet:

"Vejen hertil har været lang og ikke uden udfordringer. Faktisk er en af udfordringerne den fødevareskandale, som Europa oplevede i sommeren 2011. Dengang blev en række tyskere syge, og i første omgang fik salathoveder skylden. Alt salat fra de tyske producenter blev trukket tilbage og forbruget af salat faldt i hele Europa. Da vi jo producerer en del salat her på gartneriet, gav det lidt sved på panden", siger Axel Månsson, direktør for gartneriet Axel Månsson og fortsætter:

"Der var nu ikke noget i vejen med vores salat. Og faktisk var det slet ikke salatens skyld. Det viste sig at være importerede bukkehornsfrø fra Egypten, der var synderen. Men det fik mig for alvor til at indse, at alene mistanken om, at noget kunne være galt med vores produkter kunne ødelægge vores virksomhed. Den risiko skulle minimeres, og derfor besluttede jeg at gå i gang med at bygge et biogasanlæg".

Anlægget etableres i tæt samarbejde med Nature Energy, der er Danmarks største producent af biogas. Anlægget bliver endnu en vigtig del af den grønne omstilling af gasnettet:

"Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas", siger adm. dir. i Nature Energy Ole Hvelplund.

Biogasanlægget er en samlet investering på 130 mio. kr. og kan opvarme 4.000 huse om året eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt om jorden ved at omdanne økologisk gylle, rådne løg og andre restprodukter til biogas

Lørdag den 3. marts 2017 fra kl. 10.00 til 16.00 er der åbent hus på biogasanlægget, hvor interesserede er velkommen til at se nærmere på biogasanlægget. Se evt. mere her: www.natureenergy.dk/indvielse.

Faktaboks

Fakta om det økologiske biogasanlæg:

Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.

  • Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.
  • Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden
  • Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.
  • Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
  • Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle