Danmarks sidste rævefarm lukker og slukker: "Branchen er dybt i knæ"

Selvom Danmarks sidste ræveavler har dispensation til at drive sin farm videre i tre år endnu, har han besluttet at lukke ned om en måned.

Om en måned begynder aflivningen af Bjarne Mechlenburgs 3.200 ræve. Og når vi nærmer os den 15. december, regner ræveavleren med at farmen står tom.

Bjarne Mechlenburg fik ellers dispensation til at drive sin rævefarm indtil 2023, efter et flertal i folketinget i 2009 forbød rævehold af dyrevelfærdsmæssige årsager. 

Loven afgjorde, at alle rævehold skulle afvikles senest 31. december 2016. Virksomheder med rævehold som hovederhverv kunne dog få dispensation og dermed fortsætte frem til 31. december 2023.

Bjarne Mechlenburg blev derfor med et Danmarks sidste ræveavler, som nu også lukker og slukker.

"Branchen er dybt i knæ, og vi har haft et par hårde år, så hvis vi lukker ned nu, hvor tid er, så kan vi pelse produktionen og sælge, når markedet ser bedre ud. Jeg har også for nyligt fået en bypas-operation, så det har kun gjort beslutningen nemmere", siger ræveavleren.

Ingen må overtage

Bjarne Mechlenburg har haft sin rævefarm i 45 år. Det har været 45 år med faste rutiner ude ved dyrene, hvor han udover sig selv har haft sin søn ansat på fuldtid en del år.

Det er dog ikke en mulighed for sønnen at overtage og drive farmen videre de næste tre år, da dispensationen kun gælder for Bjarne Mechlenburg.

"Det kan godt blive hårdt at skulle aflive alle mine dyr, men ellers er det jo en del af livet, at noget stopper - jeg bliver også snart 70 år. Mit helbred med den her operation er også kommet oveni, så jeg er alt i alt godt tilfreds med at slutte nu", siger han.

Et farvel til dyrene

Men selve aflivningen af dyrene kan blive hårdere end først antaget, fortæller ræveavleren. Han har nemlig haft uanmeldt besøg af dyreværnsorganisationen OASA (Organisationen Against the Suffering of Animals), som har været inde ved dyrene på farmen. 

Bjarne Mechlenburg har ellers et hegn på 1,80 meter for at holde eventuelt corona-smittede dyr og mennesker ude.

"Vi ved ikke, om aktivisterne har slæbt corona ind i farmen. Vi har derfor anmeldt til Fødevarestyrelsen, at vi har haft gæster. Indtil de raskmelder farmen, tør jeg ikke at tage chancer med mit opererede hjerte - det er bittert, hvis det når til, at jeg ikke kan gå over og sige farvel til mine dyr", siger Bjarne Mechlenburg.

Det er uvist, hvornår aktivisterne helt præcist var forbi, men de har taget billeder, og lavet vidoer af rævene, som de har publiceret på deres Facebook-side De glemte danske ræve. Det skriver Nordjyske. I opslaget er Bjarne Mechlenburg blevet hængt ud for mishandle sine dyr.

Selvom det selvfølgelig er ubehageligt, så er ræveavleren ikke synderligt påvirket af det.

"Broden er ved at være taget af det hele, og især nu, hvor de ved, at jeg alligevel lukker om en måned. Det er bare vigtigt for mig at nævne, at lukningen ikke har med dem at gøre, men er af personlige årsager", siger Bjarne Mechlenburg.

Det søde pensionistliv venter

Nu håber Bjarne Mechlenburg blot på, at farmen bliver erklæret rask, så han kan få sin daglige gang inde ved dyrene, inden de skal pelses til november. Han har allerede 1.200 skind på frys, som han venter med at sælge, til branchen ser bedre tider.

Efter aflivningen forventer ræveavleren at have 4.400 skind til fryseren hos Kopenhagen Fur, hvilket er den mest fornuftige måde at slippe godt ud af farmen på, siger Bjarne Mechlenburg.

Nu hvor ræveavl er forbudt i Danmark, er der begrænsede aftagere af inventaret, men kaninavlere er velkomne til at henvende sig, hvis de kan bruge burene, siger han. De specifikke maskiner til rævene, håber han at kunne sælge til en ræveavler i Kina.

"Jeg satser også på, at mit helbred bliver bedre, og så kan det godt være, at jeg selv vil til Kina og hjælpe med at bygge en rævefarm op. Nu har jeg ekspertisen, og jeg er heller ikke så gammel, at jeg kan lave ingenting", siger han.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle