Danmarks største gartneri lukker

En ny Storstrømsbro har betydet, at Danmarks største agurkeproducent må dreje nøglerne om.

Det er sidste gang, der bliver høstet agurker og tomater i de 10 store drivhuse på Gartneriet Masnedø. Det lukker nemlig, da Vejdirektoratet har eksproprieret jorden til den nye Storstrømsbro, der via Masnedø forbinder Sjælland og Falster.

»Tilkørselsvejen til broen går lige igennem gartneriet, og derfor er der ikke noget grundlag for gartneriet mere, så det er en trist historie«, siger Ole Olsen, der ejer Gartneriet Masnedø.

Oprindeligt var det meningen, at kun omkring halvdelen af gartneriet skulle eksproprieres, men Ole Olsen regnede på det og fandt ud af, at det ikke kunne betale sig at fortsætte med den noget mindre produktion. Derfor bad han Vejdirektoratet om en total ekspropriation.

»Hele gartneriet bliver revet ned, og så vil de, der skal bygge broen, støbe elementerne på den anden halvdel«, fortæller han.

Uvis fremtid

Når Vejdirektoratet til december overtager de tomme drivhuse, har Ole Olsen stadig lidt arbejde, der skal gøres.

»Nu går der i hvert fald trekvart af det nye år, vi går ind i, med at få det afsluttet fuldstændigt – altså rent regnskabsmæssigt, så vi kan lukke det ned«, siger Ole Olsen.

Når det er ordnet, ved han ikke, hvad han skal få tiden til at gå med.

»Jeg er 77, så jeg skulle være gået på pension for mange år siden, hvis det var rigtigt. Men det har jeg aldrig haft lyst til. Hvad jeg så skal nu, ved jeg ikke. Det jeg sidder og laver – altså sælger grøntsager – det har jeg gjort, siden jeg var 21 år. Grøntsager er ikke noget, du laver fra mandag til fredag - nej, det er alle ugens syv dage. Jeg har spillet fodbold, men det er lidt svært for mig i min alder nu, så jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal nu«, siger Ole Olsen.

Medarbejderne ved heller ikke, hvad de skal, når gartneriet lukker.

»Der ligger mange arbejdspladser her, og der er ikke mange nye arbejdspladser hernede sydpå, så nogle af dem vil få problemer. Flere af pigerne har været her længe. Én har været her fra første dag, gartneriet startede i 1988. Hun startede som ung og har aldrig lavet andet. Så der er nogen, der er meget kede af situationen, og det er jeg selvfølgelig også - det er klart«, siger Ole Olsen. Han har selv været i virksomheden siden 1989, hvor han blev ansat som sælger, og i 2003 købte han gartneriet.

»Det bliver svært at afløse«

Gartneriet Masnedø dyrker årligt 11-12 millioner agurker.

»Det kan man ikke sådan afløse. Vi bruger 120.000 kvadratmeter til produktion af agurkerne. Hvis én gartner har et stort drivhus på 10.000 kvadratmeter, så skal der 12 gartnere til at lave den produktion, vi laver. Plus at der skal laves 12 agurkepakkerier med maskiner og det hele. Det kan man ikke, fordi dansk gartneri er presset økonomisk. Det er svært at få yderligere kreditter. Der vil komme til at mangle agurker, men der må man så supplere med hollandske agurker – det er mit bud i hvert fald«, siger Ole Olsen.

Ud over de mange agurker blev der også dyrket 3.000 ton tomater om året på gartneriet. Drivhusene blev opvarmet af spildvarme fra kraftvarmeværket ved siden af.

Faktaboks

Gartneriet Masnedø

  • Gartneriet er på 150.000 kvadratmeter, der er fordelt på 10 drivhuse.
  • Det har en årlig produktion på 11-12 millioner agurker og 3.000 ton tomater.
  • Der har igennem tiden været mellem 15 og 120 medarbejdere alt efter sæsonen.
  • Det blev bygget i 1987 af Seas, og produktionen startede i 1988. Dengang var der tomater i alle drivhusene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle