Danmarks største svineproducent: Fem mio. kr. i overskud er ikke godt nok

Overskuddet på 5,5 mio. kr. er ikke tilfredsstillende, melder Martin Lund Madsen, Danmarks største svineproducent.

5,5 mio. kr. på bundlinjen efter 2018 er ikke tilfredsstillende for Danmarks største svineproducent, Martin Lund Madsen fra Bramming.

Landmanden, der årligt producerer over en halv million slagtesvin full line på sine næsten 30 sites, fortsatte også i 2018 vækstrejsen i højtempo, som han har gennemført de seneste år. Bundlinjen fulgte dog ikke med i det tempo, som den ekspanderende landmand ønsker. Hvor den i 2017 lød på 23 mio. kr, var den i 2018 faldet til 5,5 mio. kr. efter skat.

"Vi er selvfølgelig utilfredse med resultatet. Det er svinepriserne, der gør det og vi er også lidt ramt af noget tørke", fortæller Martin Lund Madsen til landbrugsavisen.dk og tilføjer:

"Vi forventer klart bedre resultater i 2019".

Omsætningen i selskabet oplyses ikke. Bruttoresultatet er dog trods den markant vækst de senere år ikke fulgt med opad.  I 2016 lød det på 57 mio. kr., i 2017 på 70 mio. kr. og i 2018 var det nede på 56 mio kr. igen.

Markant vækst

At MLM Group har vækst ses tydeligt i det netop offentliggjorte regnskab. Her viser tallene, at koncernen på fem år har mere end fordoblet balancen - fra 333 mio. kr. til nu 679 mio. kr.

Alene sidste år, i 2018, steg balancen med over 200 mio. kr. takket være købet af den konkursramte svinebedrift Hedegaard ved Grindsted. I alt investerede Martin Lund Madsens selskaber for 210 mio. kr. i materielle anlægsaktiver, viser nøgletallene.

Hvordan det er gået med overtagelsen af det store landbrug, ønsker Martin Lund Madsen ikke at kommentere i detaljer.

"Men vi er ved at have det integreret. Og så forventer vi klart bedre resultater i 2019", siger han.

Umiddelbart skal der mere ro på i 2019, når det gælder overtagelser.

"Det er ikke lige nu, vi skal investere i mere. Jeg forventer, at vi har et konsolideringsår. Vi skal have fejet ude i hjørnerne. Der er altid noget at feje", konstaterer han.

tilfreds med klimatiltag

Svineproducenten har de sidste par år haft plads i Danish Crowns repræsentantskab og har også taget del i blandt andet konferencen Meat2030 i efteråret, hvor slagteriselskabet satte bæredygtighed til debat. Hvor andre svineproducenter i diverse debatfora de seneste dage har været skeptiske over for tiltaget, så er Martin Lund Madsen godt tilfreds med andelsselskabets nyeste skriddt.

"Jeg synes, det er rigtig godt tiltag, at man vil tale bæredygtighed i svineproduktionen. Det forventer vi selvfølgelig os noget af på længere sigt. Det er et rigtig godt initiativ", siger han.

Som medlem af repræsentantskabet er han blandt de 100 svineproducenter, der indtil nu har fået et såkaldt bæredygtighedscertifikat, hvor det nuværende udlednings-niveau kortlægges.

"Vi synes, det er udmærket, at der er fokus på det. Vi vil gerne bidrage med noget bæredygtigt kød", lyder det.

vejen ligger stadig i vejen

Svineproducenten, der tidligere har levet i det stille set rent mediemæssigt, fik ændret markant på den status i 2018, hvor hans sag om "vejen i Vejen" udløste utallige overskrifter i de danske aviser og nyhedsudsendelser.

Sagen er langt fra slut endnu, men har derimod fået føjet endnu flere kapitler til i striden mellem Vejen Kommune og svineproducenten. Han tager dog sagens mange instanser og afgørelser med ro, siger han.

"Enten vinder vi eller der indgåes forlig. Vi forventer, at vejen bliver fjernet", mener han.

I efteråret indledte den 48-årige Martin Lund Madsen et generationsskifte til sine sønner. Ifølge regnskabet for MLM Group er det dog fortsat kun svineproducenten selv, der ejer mere end 5 procent af selskabet.

Egenkapitalen i MLM Group var i 2017 på 21,4 procent. Efter de mange opkøb i 2018 faldt den til 15,5 procent.

Faktaboks

MLM Group A/S regnskab for 2018:

Tal i mio. kr. (2017 i parentes)

Bruttofortjeneste 56 (70)

Årets resultat 6 (23)

Balance 679 (458)

Egenkapital 108,5 (98)

Antal medarbejdere 80 (58)

Soliditetsgrad 15,5 procent (21,4)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle