Dansk Akvakultur: Landmænd betaler IKKE prisen for havbrugs udledninger af kvælstof

Det er forkert, når landmænd fra Sydvestsjælland påstår, at omfattende efterafgrødekrav skyldes havbrug, skriver Dansk Akvakultur i genmæle.

Det er en misforståelse og et urimeligt angreb på kollegerne i havbruget, når landmænd fra Sydvestsjælland i Landbrugsavisen den 20. oktober påstår, at omfattende efterafgrødekrav skyldes havbrug. 

Det skriver direktør i Dansk Akvakultur Brian Thomsen i et genmæle til en artikel på Landbrugsavisen.dk

"Vi har stor forståelse for landmændenes frustration, men det ærgrer os, at de fejlagtigt anklager deres kollegaer på havet for at være skyld i miseren", skriver Brian Thomsen.

Kompliceret sag

"Sagen er fagligt kompliceret, og vi vil opfordre landmændene til at få undersøgt, hvorfor kystvand 206 (Smålandsfarvandets åbne del) afviger så markant fra andre kystvande. Faktum er nemlig, at den såkaldte målbelastning i netop det kystvand afviger markant fra andre kystvande. 

Belastningen er således opgjort til 255 tons, men målbelastningen er kun på 113 tons. Det afføder et stort indsatskrav; men hvad er årsagen? Vi arbejder sammen med Landbrug & Fødevarer på at finde svaret, og vi opfordrer landmændene til at støtte op om dette arbejde", skriver Brian Thomsen, som tilføjer:

"Aftalen om Fødevare- og landbrugspakken gav landbruget en række lempelser, som samlet set vurderes at øge udledningen af kvælstof med over 5.000 tons. Landbrugets ’pris’ var bl.a. en ny miljøregulering med mere målrettede indsatser. Vi fastholder, at konsekvenserne i landbruget mærkes forskelligt mellem sektorer og landsdele, og at det er urimeligt nu at pege på havbrug som den skyldige", slutter Brian Holm.

LandbrugsAvisen følger op på genmælet, når det er lykkedes at indhente en kommentar fra Gefion/DLS.

Genmælet retter sig mod artiklen landbrugsavisen.dk: Landmænd betaler prisen for havbrugs udledninger af kvælstof

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle